Шеф Мосада признао: Имамо очи и уши у Ирану

Ја бих волео да видим револуцију али су демонстранти суочени са противничким снагама

Шеф израелске обавештајне службе Мосад Јоси Коен изјавио је данас да Израел “има очи, уши и чак нешто више” у Ирану.

Говорећи о протестима у тој земљи, он је рекао да ирански цивили протестују због економских недаћа јер “упркос високим очекивањима од популарног (председника Хасана) Роханија, он није успео у очима већег дела становништва да побољша економску ситуацију”.

Коен је додао да “та реалност гура људе на улице, али се очекивања морају смањити”, пренели су израелски медији.

“Ја бих волео да видим револуцију али су демонстранти суочени са противничким снагама. У међувремену ми видимо да Иран троши све више и више на безбедност, како би остварио своје аспирације за ширење утицаја широм Блиског истока”, рекао је шеф Мосада.

Он је оценио да је дошло до драматичних промена у разумевању ситуације на Блиском истоку у САД од како је председник Доналд Трамп на тој функцији, као и процеса јачања веза између Израела и те земље.

“Видимо добру промену која ће можда узети безбедносне интересе Израела даље у обзир и на тај начин помоћи нашу борбу да изменимо правац утицаја Ирана”, рекао је шеф Мосада.

Израел сматра Иран својим највећим непријатељем јер су ирански лидери позивали на уништење јеврејске државе и помажу друге израелске непријатеље, попут либанског Хезболаха и палестинског Хамаса. Премијер Израела Бењамин Нетањаху оштро се противио нуклеарном споразуму великих сила с Ираном.

 

 

Извор Бета/Б92, 9. јануар 2018.