babis

Бабиш поручио Земану да се дистанцира од Русије и Кине

Бабиш је апеловао на Земана да се изјасни да не жели да оријентише Чешку на исток већ да путује у Москву и Пекинг само да подржава чешка предузећа

Чешки премијер Андреј Бабиш позвао је председника Милоша Земана да се јасно дистанцира од Русије и Кине.

Бабиш је апеловао на Земана да се изјасни да не жели да оријентише Чешку на исток већ да путује у Москву и Пекинг само да подржава чешка предузећа.

“Земану би у другом кругу помогло када би јасно декларисао да не жели да усмери нашу земљу ка истоку, што му многи замерају, да не жели да је оријентише на Русију и Кину и да то ради само да помогне нашим предузећима”, казао је Бабиш.

Земан је у првом кругу председничких избора у петак и суботу освојио свега 38,58 одсто гласова, иако је било неких очекивања да би могао да победи већ у првом кругу.

Бабиш је критиковао оне коментаре у страним медијима који су повезивали изборни успех Земана са окретањем леђа Чешке Европској унији и приклањању Русији и посебно нагласио да је спољна политика у надлежности владе, а не шефа државе.

“Спољна политика је у надлежности владе. Док сам ја премијер проевропски је оријентисана и декларисао сам то јасно”, рекао је Бабиш и на прво место ставио чланство Чешке у ЕУ и НАТО.

Бабиш је оценио да чешке владе до сада нису биле активне у ЕУ, а да је он спреман да се активно у дебатама са европским партнерима залаже за националне интересе Чешке, као прво већ сада до пролећа да предложи у ЕУ представе Чешке о заједничком европском буџету за наредни период.

Земана је Бабиш позвао да пред други круг настави са помирљивим обраћањима као што је био празнични божићни говор.

“Требало би да спаја наше друштво. Толика мржња није добра. Добро би било да се друштво уједини. Ја не желим да уживам у контроверзама. Настојаћу да ме прихвате и они који ме не подносе. И председник Земан би требало да учини исто”, рекао је Бабиш.

Нови чешки премијер посаветовао је Земану да се дистанцира од неких својих најближих сарадника јер су за њега лоша реклама и кваре му углед.

Премда Бабиш није поменуо конкретне сараднике највише огорчења код Чеха изазива Земанов канцелар Вратислав Минарж, коме службе одбијају да одобре да долази у додир са поверљивим документима а нејасни су и извори његовог богатства, затим портпарол Јиржи Овчачек о коме су режиране и две унапред распродате сатиричне представе и неформални саветник Марек Неједли који је повезан са руским Лукоилом.

Премијер Бабиш наговестио је да би као премијер нашао заједнички језик и са Земановним противкандидатом у другом кругу, бившим председником Академије наука Чешке Јиржијем Драхошом који је у првом кругу у петак и суботу освојио 26,5 одсто гласова а порасле су му шансе за тесну победу над Земаном у другом кругу.

 

 

Извор Бета/Б92, 14. јануар 2018.