Nova strategija EU sadržaće konkretne datume u vezi Srbije?

Strategija proširenja, pod nazivom “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan”, biće predstavljena 6. februara

Strategija proširenja, pod nazivom “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan”, biće predstavljena 6. februara.

To će biti učinjeno tokom plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, piše portal Juropijan Vestern Balkans.

Kako su za taj portal potvrdili u Briselu, Kolegijum Evropske komisije, kome će predsedavati predsednik Žan–Klod Junker, sastaće se tog jutra u Strazburu i do podneva će usvojiti finalni tekst strategije.

Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predstaviće strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta istoga dana u 15.00 časova. U to vreme strategija će biti obelodanjena javno, preko portala evropskih institucija, kao i medija.

Prema pisanju medija, koji su imali uvid u strategiju, dokument “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan” obuhvatiće opšte smernice za brži proces integracije svih država regiona, kao i konkretnije datume za evaluaciju postignutog u Crnoj Gori i Srbiji, napominje Juropijan Vestern Balkans.

Prema vremenskom okviru Evropske komisije, proizilazi da će 2019. godina biti ključna za države Zapadnog Balkana.

Te godine se očekuje potpisivanje dokumenta o „sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“ između Beograda i Prištine, dok bi Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe, ista godina će biti ključna za Srbiji i Crnu Goru po pitanju takozvanih „blokirajućih“ poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, te pravdu, slobodu i bezbednost.

Kolegijum članova komisije, koji se sastoji od 28 članova, sastaje se najmanje jednom sedmično.

 

Izvor Tanjug/B92, 22. januar 2018.