Њујорк Тајмс: Вучић наследник “чврсте” Милошевићеве политике

Вучић попут Милошевића наступа као централна фигура у животима Срба на Косову, истиче овај лист

Посета српског председника Александра Вучића Косову и Метохији овог викенда био је велики изазов након убиства српског политичара Оливера Ивановића, оценио је један од водећих америчких дневника Њујорк Тајмс, и истакао да је Вучић ставио до знања да приступ обе стране, и српске и албанске, мора бити добронамеран.

Србима који тамо живе, пише лист, председник Вучић је обећао да ће их заштити и позвао их да не одустају од Косова, територије на којој су, како се наводи, Албанци већина, а којом су некада доминирали Срби и око које се водио рат.

Подсећају да су борбе на Косову окончане 1999. године, након насилног распада Југославије и НАТО бомбардовања Србије, те да су Албанци Косово, које Срби славе као колевку своје нације и православне вере, прогласили независним 2008. године, што је, како наводе, поделило међународну заједницу.

“Срби морају да остану и преживе у својим домовима на Косову. Не можемо да дозволимо да се број Срба смањи на територији на којој живимо још од давнина”, пренео је Њујорк Тајмс Вучићеве поруке Србима на северу Косова.

Лист наводи да је Вучић том приликом јасно дао до знања да је неопходно да обе стране (српска и албанска) делују добронамерно, те да је истрага о убиству Оливера Ивановића прилика да албанске институције “покажу шта ће учинити”.

Наводе и да је истакао да са српске стране, “неће бити милости за починиоце, нити за налогодавце, без обзира на то да ли им је име српско или албанско”.

Лист указује да су тензије велике, иако се рат на Косову завршио пре више од две деценије и да су обе стране свесне колико брзо насилни испади у једној етничкој заједници могу да прерасту у међусобни сукоб.

Напомиње се да је непосредан повод за Вучићеву посету Косову прошлог викенда убиство српског политичара Оливера Ивановића, који је убијен испред седишта своје странке.

Наводе да је полиција обезбеђивала пут којим се колона возила са председником Србије кретала од севера ка српској енклави на југу Косова.

Оцењује се да је председник Вучић настојао да хода “по танкој линији” у намери да својим изјавама задовољи све стране – Србе и западне лидере, имајући у виду да је Србија на европском путу.

Њујорк Тајмс за Вучића каже да је наследник “чврсте политике” бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, који је, како наводе, на власт дошао управо “преко леђа” косовских Срба, касних 80-их година.

“Као лидер Србије, и док је био премијер и сада како председник, Вучић наступа, попут Милошевића, као “централна фигура у животима Срба на Косову”.

Вучић је, пише лист, на Косову дочекан по старом српском обичају, погачом и сољу, а добродошлицу су му пожелели црквени званичници у манастиру Бањска.

Указује се да је то знак да Вучић жели да остане близак са Српском православном црквом, а сматра се и “главним заштитником српских политичара у косовском парламенту”.

Међутим, наводи лист, за разлику од Милошевића, који је пркосио и борио се против Запада, “Вучић је себе представио као прозападно оријентисаног политичара одбацивши при том своју радикалну прошлост, док Србија покушава да се придружи Европској унији”.

Њујорк Тајмс истовремено Вучића представља као неког ко, како се наводи,након велике победе на председничким изборима у априлу, има неспорну контролу над српским институцијама и медијима и покушава, кажу, да убеди Брисел да је његово одрицање од националистичке прошлости знак да је спреман на компромисе.

Подсећају да Србија одбија да призна косовску независност и да су, упркос томе што мора да нормализује односе са Приштином да би се придружила европском блоку, односи са Приштином у последњих неколико година лоши.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 22. јануар 2018.