Rusi pregovaraju sa azijskim zemljama o prodaji S-400

Ministar Šojgu je naglasio da „danas nijedan od sastanaka niti pregovori Rusije sa stranim kolegama ne prolaze bez razmatranja pitanja dobijanja ruskog oružja“

Moskva pregovara o prodaji lansirnih protivvazdušnih raketnih sistema S–400 „Trijumf“ na Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

On je S–400 nazvao jedinstvenim sistemom sa taktičkim i tehničkim karakteristikama neprevaziđenim u svetu i dodao da to potvrđuje i nedavno sklopljeni ugovor o isporuci ovih protivraketnih sistema Turskoj, jednoj od članica NATO–a.

Ministar Šojgu je naglasio da „danas nijedan od sastanaka niti pregovori Rusije sa stranim kolegama ne prolaze bez razmatranja pitanja dobijanja ruskog oružja“.

On je istakao da trenutno dva sistema „Trijumf“ svakodnevno dežuraju u Siriji.

Prema rečima ministra odbrane, Rusija je spremna da podeli iskustvo primene svoje tehnike i oružja u ovoj zemlji.

„Pre svega su to naša borbena avijacija, tehnika i oružje kopnenih snaga, snage za specijalne operacije i na posebnom mestu – ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu. Ne radi se samo o sistemima kao što je ’Pancir‘, koji su korišćeni u Siriji, već i o lansirnim protivraketnim sistemima S–300 i S–400“, rekao je Šojgu.

Ranije je list Tajms ov Indija, pozivajući se na vojne izvore, javio da Rusija i Indija završavaju pregovore o isporuci pet diviziona S–400. Iznos transakcije, kako navodi list, biće oko 390 milijardi rupija (oko 5,5 milijardi dolara).

Krajem decembra, Moskva i Ankara potpisale su ugovor o kreditu za kupovinu dve baterije S-400. Osim toga, strane su se dogovorile o tehnološkoj saradnji za razvoj proizvodnje protivraketnih sistema u Turskoj.

Protivraketni sistem S–400 „Trijumf“ namenjen je za gađanje svih savremenih sredstava vazdušnog napada srednjeg i dugog dometa, uključujući i strateške bombardere, taktičke balističke i krstareće rakete i hipersonične ciljeve, a može se primenjivati i protiv kopnenih objekata. Domet njegovog dejstva dostiže 400 kilometara, a sistem može da uništi ciljeve na visini do 30 kilometara.

 

Izvor Sputnjik, 23. januar 2018.