Dačić: Nacisti ubijali industrijski, a ustaše strasno

Izložba treba da upozori na opasnosti od oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota

Ne smemo dozvoliti nasilno niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima u prošlosti. Ukoliko ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina iz prošlosti. Logor Jasenovac mora ostati kao jedan od najznačajnijih simbola Drugog svetskog rata, stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija, simbol masovnog i surovog ubijanja.

Ovu poruku preneo je u četvrtak uveče prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u sedištu UN otvorio izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“.

U dirljivom ambijentu, u srcu doma naroda, gde su svaka kulisa, vitrina, slika i crni alat dželata svedočili o stradanju Srba, Jevreja i Roma u jednom od najstrašnijih logora na tlu Evrope, Dačić je ocenio da cilj ove izložbe nije samo da upozna međunarodnu javnost sa jednim malo poznatim poglavljem Drugog svetskog rata.

—  Ona treba i da upozori na opasnosti od oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota. Deo takvih nastojanja su i nenaučne reinterpretacije događaja i procesa iz perioda Drugog svetskog rata koje postaju deo javnog govora i opravdavaju zločine. Naša dužnost je da se protiv toga borimo, jer zaborav zločina je novi zločin i poziv da se on ponovi – upozorio je on.

Kako je Dačić istakao, i ako ne govorimo o broju žrtava, Jasenovac je možda i prvi u Evropi po bestijalnosti ubijanja.

U nacističkim logorima su ljudi ubijani birokratski i industrijski, a ustaše su ubijale svojim rukama i strasno.

Taj emotivni i neorganizovani pristup je jedan od razloga što nisu uspeli da do kraja ostvare svoj cilj istrebljenja Srba u svojoj državi.

Na Istriveru su se prvi put u minuklih sedam decenija čula i svedočenja preživelih logoraša, koje je ustaška ideologija kao decu zatočila, zatirući im porodice.

—  Ustaštvo je rasizam i nacizam. Svako umanjenje broja žrtava uvreda je za mrtve – na ivici suza je govorila Jelena Radojčić Buhač (84), kojoj je u Jasenovcu stradalo 89 daljih i bližih rođaka.

Poruka Jelene i još četvoro njenih sapatnika koji su svoje gorke sudbine predstavili u palati UN je jasna: Još smo živi. Sećamo se. Stop rehabilitaciji ustaštva!

Inače, Hrvatska je u četvrtak optužila Srbiju da izložbom „manipuliše i plasira lažne podatke“.

 

Izvor Večernje novosti, 26. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u