Израелски медији: Хрватска купује половне Ф-16

Нетањахуова канцеларија објавила је да је договор постигнут “у складу с условима конкурса“

Израелски премијер Бењамин Нетањаху и његов хрватски колега Андреј Пленковић договорили су да Хрватска од Израела купи борбене авионе Ф–16.

“Хрватска је разматрала планове да купи израелске авионе како би унапредила своју флоту застарелих совјетских МИГ–ова”, пише познати израелски дневни лист, те додаје како је вредност посла 500 милиона долара, преноси index.hr.

Нетањахуова канцеларија објавила је да је договор постигнут “у складу с условима конкурса“. “Овај развој догађаја још један је пример дубоких веза између две земље”, објавили су из канцеларије израелског премијера.

“Премијери су се сагласили да ће се кренути даље с продајом израелских Ф–16 борбених авиона Хрватској у складу с условима конкурса“, објављено је на званичним страницама израелске владе, уз додатак како су се два премијера “сагласили да ће проширити сарадњу у подручјима економије, безбедности, водопривреде, пољопривреде, културе и науке”.

У Џерузалем посту се напомиње како би победник конкурса требало да буде познат до краја ове године, али након овакве изјаве из канцеларије израелског премијера прилично је јасно ко је фаворит, наводи портал.

Иначе, на међународном конкурсу који води Министарство одбране на челу с Дамиром Крстичевићем дошле су четири понуде. САД нуди нови Ф–16, Израел половни Ф–16Ц, Грчка половни Ф–16Ц, а Шведска нове „Грипене“. Неки од борбених авиона које нуди Израел стари су и до 36 година, те су прошле године престали бити коришћени у израелској војсци, а Џерузалем пост наводи како је Израел побољшао своју првобитну понуду након што је постало јасно да има “чврсту конкуренцију” у шведским грипенима.

Израелски половни борбени авиони би Хрватској требало да буду испоручени до краја 2020. године.

 

Извор index.hr/Б92, 26. јануар 2018.