Реакција Хрватске поводом изложбе у УН-у: “То су лажни подаци”

Хрватско министарство спољних послова је осудило изложбу и назвало је манипулацијом

Хрватско Министарство спољних послова огласило се поводом изложбе посвећене Јасеновцу у Уједињеним нацијама.

”Осуђујемо покушај да се простор УН–а постављањем српске изложбе о логору Јасеновац искористи за манипулације и пласирање лажних података”, тврди се у Загребу.

Хрватска страна упозорила је и УН да се покушава манипулисањем лажним подацима, па је наводно неколико експоната и уклоњено.

Званични Загреб наглашава да су се од изложбе оградиле и УН тврдњом да је садржај у надлежности организатора и да светска организација нема везе са тим.

”Организовање оваквих изложби на овакав начин не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи”, кажу у Министарству спољних послова Хрватске, потврђујући да хрватски стручњаци и институције нису били информисани о припреми изложбе.

”Изражавамо дубоко поштовање према свим жртвама усташког режима из Другог светског рата те најснажније осуђујемо сва његова злодела, посебно злочине извршене према жртвама страдалим у логору Јасеновац. Истовремено, и управо из пијетета према овим жртвама, сматрамо потпуно неприхватљивим коришћење страдања у Јасеновцу у дневнополитичке, пропагандне сврхе”, кажу у том министарству.

 

Извор Вечерње новости, 25. јануар 2018.