brnabic

Ана Брнабић позвана на састанак Билдербершке групе

Састанцима присуствују банкари, политичари, шефови компанија, чланови краљевских породица, шефови држава, министри…

Премијерка Србије Ана Брнабић добила је позив за учешће на годишњем састанку Билдербершке групе, који ће ове године бити одржан у Торину у Италији.

Билдебершка група, велом тајне обавијено окупљање најмоћнијих људи из света економије, политике и медија, састаће се у Италији од 7. до 10. јуна.

Како нам је речено у кабинету премијерке, Ана Брнабић је позив добила након након излагања на састанку групе “Нови лидери за Европу” на недавно одржаном Светском економском форуму у Давосу, а упутио га је председавајући Управљачког комитета Анри де Кастрис, некадашњи CEO мултионационалне осигуравајуће компаније Акса (АXА).

Билдербершка група, која је назив добила по хотелу Билдерберг у Холандији у којем је одржан први састанак 1954. године, окупља сваке године више 100 најутицајнијих људи из света политике, предузетништва и медија из Европе и Северне Америке који, на редовним годишњим састанцима, дискутују о горућим питањима са којима се суочава савремени свет.

Председница Владе Ана Брнабић од октобра 2016. године члан је групе “Нови лидери за Европу” Светског економског форума, коју чине млади политичари и доносиоци одлука из више европских земаља.

Као једини премијер из региона, Брнабић је учествовала и у изради извештаја Светског економског форума „Обнова Европе“, у којем је припремила део који се односи на миграције и границе.

Прошле године се Билдебершка група састала у САД у близини Вашингтона у луксузном хотелу Вестфилдс Мериот, а према извештајима медија теме су биле Доналд Трамп, трансатлантски односи, глобализација и ситуација у ЕУ.

Како је објављено, на састанку је присуствовао 131 “елитни гост” из 21 земље.

Од пре три године и састанка у аустријском Телфсу, група је нешто отворенија према јавности па се заинтересованим новинарима обраћа кратким саопштењима.

Иако су међу званицама представници неких од највећих медијских светских кућа, њима није дозвољено објављивање информација са састанака.

Састанцима присуствују банкари, политичари, шефови највећих светских компанија, али и чланови краљевских породица, шефови држава, министри, а међу званицама су били и шефица ММФ Кристин Лагард, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, бивши шеф ЦИА Џон Бренан, као и саветник за националну безбедност САД Х. Р. Мекмастер.

На листама званица са прошлих састанака се могу наћи и бројни политички моћници, који су у Билдебершкој групи били пре него што су долазили на највише функције – Бил Клинтон (1991), Емануел Макрон (2014), Маргарет Тачер (1975), Тони Блер (1993) и други.

Око две трећине присутних је из Европе, док је трећина из САД.

 

Извор Б92, 28. јануар 2018.