Zeman 11

Различите реакције у Русији и ЕУ на Земанову изборну победу

Британски лист Земана чак није назвао чешким кандидатом за предсједника, него “проруским”

Није требало дуго чекати на коментаре о изборној побједи чешког предсједника Милоша Земана.

За многе у Еуропској унији је Милош Земан “утјеловљење свега најгорега у Чешкој”. На примјер, британски Дејли Телеграф пише како је Милош Земан, који не скрива своје симпатије према Русији, други пут изабран за предсједника Чешке Републике, а његова побједа је узнемирила многе Чехе који су рачунали на даљњу интеграцију њихове земље с ЕУ.

Британски лист Земана чак није назвао чешким кандидатом за предсједника, него “проруским”.

“Проруски кандидат Милош Земан поновно је изабран за предсједника Чешке Републике. У другом кругу је освојио 51,5% гласова и добио малу предност у односу на супарника, професора кемије Јиржија Драхоша”, пише Дејли Телеграф.

Британски лист наводи како је Земанова побједа “ударац Чесима који су се надали да ће њихова земља заузети проеуропске ставове”. Либерал Јиржи Драхош, који се залаже за веће приближавање ЕУ, признао је пораз, али је обећао активно судјеловање у јавном животу.

“Можда је на предсједничким изборима његов углед као непосредног човјека одиграо кључну улогу. Међутим, многи Чеси вјерују да начин изражавања Земана вријеђа уред којег води”, наводи Дејли Телеграф.

“Земанов други мандат би могао покварити односе између његове земље и Брисела. Иако су овласти чешког предсједника ограничене, он привлачи позорност искреном критиком ЕУ и све одлучнијим проруским ставовима. Земан је такођер познат као досљедан противник усељавања имиграната у Еуропу и Републику Чешку. Стога ће његова побједа ојачати дубоку подјелу унутар ЕУ и истовремено ојачати положаје Пољске и Мађарске. Ове земље, којима владају популистичке и националистичке владе, категорички одбацују јачање еуропских интеграција и миграцијске квоте које је предложио Брисел. Стога ће Варшава и Будимпешта поздравити останак свог чешког савезника на власти”, закључује британски дневни лист.

МОСКВА: „ЗЕМАНОВА ПОБЕДА ЈЕ ОДГОВОР ЧЕХА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

У Москви су потврду другог мандата предсједника Чешке Републике коментирали као одговор чешког народа Еуропској унији.

“Побједа актуалног предсједника земље Милоша Земана у Чешкој Републици је одговор Чеха тешком раздобљу у развоју Еуропске уније”, рекао је предсједник Одбора за информацијску политику Вијећа Руске Федерације Алексеј Пушков.

Истакнуо је како је Земан успио побиједити на изборима, “успркос снажној пропагандној и информацијској кампањи која се водила против њега”.

Подсјетимо да у другом кругу предсједничких избора Земан побиједио с нешто више од 51 одсто гласова.

“Унаточ снажној медијској кампањи, побиједио је Милош Земан”, написао је Алексеј Пушков на свом Твитеру.

“Након што сам живио у Прагу пет година, био сам импресиониран заједништвом тог народа. Земанова побједа је одговор Чеха на тешко раздобље у развоју ЕУ и демонстрација духа самосталне Чешке”, додао је Пушков.

Руски предсједник Владимир Путин је честитао свом чешком колеги на поновном избору за предсједника, истичући “како је Земан искусан и одговоран политичар, који остварује интересе и тежње чешког народа”.

 

Извор logicno.com, 29. јануар 2018.