djuric

Марко Ђурић: Србија неће немо посматрати насиље

“Упозоравам све оне који евентуално желе нову нестабилност у нашој покрајини, да добро размисле о последицама”, рекао је Ђурић

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић је осудио исписивање претњи на згради сеоске школе у Угљару код Косова Поља.

Он је нагласио да Србија “неће стaјати немо и беспомоћно пред било каквом ерупцијом насиља” на Косову.

“Не сме се дозволити да Косово и Метохија, након година преговора и стабилизације безбедносних прилика поново постане зона нестабилности”, рекао је Ђурић.

Ђурић је позвао истражне органе и снаге безбедности да утврде степен угрожености Срба у Угљару и појачају полицијски заштиту малобројним Србима који су упркос честим притисцима остали. Тиме би се, рекао је Ђурић, поровокаторима и насилницима послала јасна порука да шовинизам неће бити толерисан.

“Упозоравам све оне који евентуално желе нову нестабилност у нашој покрајини, да добро размисле о последицама”, рекао је Ђурић.

По његовим речима, у окружењу у којем су се не тако давно догађали национално мотивисани физички и оружани напади на децу, ни један инцидент не сме бити заташкан и занемарен.

До пре неколико година у Угљару су живели искључиво Срби и Роми али је последњих година појачана продаја српских кућа и друге имовине Албанцима.

Непознате особе данас су на школи “Угљаре” исписале графите мржње који су узнемирли мештане.

 

Извор Бета/Б92, 28. јануар 2018.