jasenovac1

Хрватска делегација напустила конференцију о антисемитизму?

Хрватима су изгледа засметале речи некадашњег главног рабина Израела и преживелог из Бухенвалда

Портал index.hr пренео је вест Вечерњих новости о томе да су Хрвати напустили салу на конференцији о антисемитизму у Риму, али и реакцију Хрватске: То је лаж.

Како наводи дај хрватски портал београдски медији тврде да је делегација Хрватске напустила дворану на конференцији ОЕБС–а током завршног говора председавајућег Већа комеморативног центра Јад Вашем рабина Меир Лауа.

У тексту Вечерњих новости “Хрвати напустили салу због говора рабина” наводи се да је “хрватска делегација изазвала скандал на Конференцији о борби против антисемитизма у организацији ОЕБС у Риму. Они су напустили пленарну салу током завршног говора председавајућег Савета Јад Вашема рабина Израела Меи Лауа”.

Према писању Новости, Лау, који је био главни рабин Израела и преживели из нацистичке фабрике смрти логора Бухенвалд, свој говор је фокусирао на питања “Где сте се налазили када су се чинили злочини, и где се налазите када се поново буди мржња?”

“Те речи су очигледно засметале представницима Хрватске који су, уместо да са другим чланицама ОЕБС осуде антисемитизам и све друге облике мржње према другој нацији, вери и раси, изашли и оставили празну столицу”, пишу Новости и додају да је то други случај у свега неколико дана да Хрватска избегава суочавање са истином о геноциду у Другом светском рату, након што су се успротивили српској изложби о злочинима НДХ над Србима и Јеврејима, која је организована у згради УН у Њујорку.

Међутим, постоји и друга страна приче. Хрватски портал index.hr пренео је и саопштење тамошњег Министарства спољних послова, у ком се истиче да се ради о наставку злонамерних лажи из Србије.

“Наставак је то злонамерних лажи и манипулација српске стране. Пред крај наведеног скупа хрватска делегација имала је договорен билатерални састанак на маргинама као што је то уобичајено на таквим мултилатералним скуповима”, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

А КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО?
Нови дипломатски рат Србије и Хрватске започео је због недавно отврене изложбе о јасеновцу у седишту УН у Њујорку, коју је отворио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је том приликом дао неколико изјава “које су погодиле Хрватску”.

Потом је у Загребу српском амбасадору упућена протестна нота због Дачића, који је, како је навела хрватска страна “индиректно оптужио Хрватску за рехабилитацију усташтва”. У протестној ноти је оцењено и да су његове оптужбе неистините и увредљиве, а наведено је још и да се сада може поставити питање да ли је Србија заиста заинтересована за изградњу добросуседских односа.

Index.hr подсећа и на изјаву премијерке Србије Ане Брнабић која је поручила да не види повод за протестну ноту Хрватске и позвала да се “спусти лопта”.

Хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић оценила је да Србија нема кредибилитет да говори о Јасеновцу док истовремено рехабилитује своје злочинце из Другог светског рата.

 

Извор index.hr/Вечерње новости/Б92, 30. јануар 2018.