Загреб: Србија због Драже и Недића нема право да говори о Јасеновцу

Хрватска министарка тврди да су “овакве манипулације биле припрема великосрпске агресије у време Милошевића”

Хрватска министарска спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је данас да је лаж да је Хрватска била консултована у вези са поставком изложбе “Јасеновац – право на незаборав” и поново је оптужила Србију да манипулише жртвама.

Навела је да у организацији изложбе нису, како је рекла, учествовале ни УН ни Израел.

”Надамо се да ће Србија коначно престати с оваквом реториком и да ће се окренути европској будућности, у којој и ми можемо помоћи уколико жели ићи тим путем”, рекла је Пејчиновић.

Према њеним речима, “крајње је лицемерно да оптужбе на рачун Хрватске управо долазе од високих званичника Србије која је недавно рехабилитовала, или има у поступку рехабилитације, најгоре тешке злочинце Другог светског рата – Дражу Михајловића и Милана Недића”.

“У том смислу мислимо да они, који су одговорни за страшне покоље у Другом светском рату, немају никакав кредибилитет да говоре о тим питањима, а да се најпре не обрачунају са тим на својој територији”, рекла је хрватска министарка.

Она је навела да су “ова манипулација и реторика већ виђена ствар” и да су “биле припрема великосрпске агресије у време Слободана Милошевића која је припремала агресије на друге земље на овим подручјима”.

Пејчиновић Бурић је нагласила да је важно изразити пијетет према жртвама и осудити злочине свих репресивних режима који су били на овим просторима и који су учествовали у холокаусту и тешким повредама међународног хуманитарног права.

Управо због поштовања према жртвама, рекла је она, Хрватска сматра да то питање не сме бити дневно–политичко и не сме бити коришћено у пропагандне сврхе, као и да су недопустиве било какве манипулације жртвама.

Хрватска министарка тврди и да Хрватска чува истину о жртвама Јасеновца, те да је Јавна установа Спомен подручје Јасеновац кључна за историјско и научно истраживање истине о Јасеновцу, а на трагу тога да се то никада не би заборавило.

Изложба “Јасеновац – право на незаборав”, коју је протеклог викенда у седишту УН отворио потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, рад је групе историчара из седам земаља.

Хрватска је најпре оптужила Србију да изложбом о Јасеновцу у седишту УН–а у Њујорку “манипулише и пласира лажне податке”, а страдања жртава у том усташком логору за време Другог светског рата користи у “пропагандне сврхе”.

“Ова изложба није уперена ни против кога, осим против злочинаца и оних који желе да се то заборави и избрише”, рекао је Дачић у Њујорку и додао да је изложба названа “Право на незаборав” управо “због сећања на холокауст, на геноцид који се догодио у концентрацијском логору Јасеновац”.

 

Извор Танјуг/Блиц, 29. јануар 2018.