autoput

Београд и Сарајево хтели различите трасе ауто-пута, Турска гради обе

Србија је поручила још раније да ће пристати на било коју трасу и да је на БиХ да се определи, наводи босански портал

Босански портал klix.ba пише да је на састанку у понедељак у Турској донета одлука да се граде две трасе на релацији Београд–Сарајево.

Како наводи портал, на састанку председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана са председником Србије Александром Вучићем и чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем договорена градња обе понуђене трасе на релацији Сарајево-Београд.

Како наводи klix.ba, кључна тема састанка били су инфраструктурни пројекти у БиХ и Србији у којима учествује и Турска, а главна тема је изградња брзог пута Сарајево–Београд, о чему идеја постоји већ годину дана те се у међувремену разговарало о потенцијалним трасама.

Србија је поручила још раније да ће пристати на било коју трасу и да је на БиХ да се определи, наводи босански портал, који тврди да су у БиХ издвојене две трасе, од којих је прва она која би Сарајево и Београд спојила преко Тузле и Бијељине, што подржава Федерација БиХ, али и део странака из Републике Српске.

Другу трасу – ону која би главне градове БиХ и Србије спајала преко Вишеграда, односно источне Босне и наставила се преко Вардишта на српски аутопут, подржава власт у Републици Српској, наводи се у тексту.

На истанбулском састанку је, пишу босански медији, прихваћен предлог да се граде обе те трасе – и она преко Тузле и она преко Вишеграда, којима би се фактички затворио круг.

Медији наглашавају да ће тај пројекат у потпуности финансирати Турска, чије ће фирме градити брз пут, али ће ангажовати домаћу радну снагу.

Притом ће се, како објашњавају, користити такозвани БОТ модел, по принципу изгради–поседуј–користи–предај, што би у пракси значило да ће Турска у потпуности сносити трошкове изградње пута, један одређени период наплаћивати коришћење, као облик концесије, и затим то предати БиХ и Србији.

Оно што је потребно да би све то постало оперативно јесте да надлежни органи у БиХ прихвате тај предлог.

 

Извор Танјуг/Б92, 30. јануар 2018.