Vašington: Svima koji kupe S400 uvešćemo sankcije

„Vidljive sankcije će pre svega biti uvedene strukturama koje su odgovorne za značajne tranzicije sa ruskim vojnim i obaveštajnim sektorom“

Stejt department je priznao da pokušava da nagovori neke zemlje da odustanu od dogovora sa Rusijom o protivvazdušnim raketnim sistemima S–400 i naglasio da je protiv njih moguće uvesti „odgovarajuće mere“.

„Vodimo pregovore sa nizom država i preduzećemo odgovarajuće mere kada donesemo odluku“, rekao je na brifingu visoki američki diplomata, odgovarajući na pitanje novinara kakve mere će preduzeti Vašington protiv Turske i Katara, koji kupuju ili nameravaju da kupe ruske protivvazdušne sisteme.

Juče je Stejt department objavio da se protivi tome da strane strukture zaključuju ugovore sa vojnim sektorom i obaveštajnom službama Rusije i da će protiv njih biti uvedene sankcije.

„Vidljive sankcije će pre svega biti uvedene strukturama koje nisu ruske a koje su odgovorne za značajne tranzicije sa ruskim vojnim i obaveštajnim sektorom“, navodi se u saopštenju resora.

U isto vreme, diplomata nije naveo koje su to zemlje i kompanije raskinule ugovore sa ruskim preduzećima iz vojnog sektora nakon pretnje sankcijama.

On je dodao da „Rusija zna koji ugovori su raskinuti“.

On je naglasio da SAD analiziraju i prikupljaju informacije i prate sve aktivnosti u svetu.

Prema rečima američkog diplomate, „konačni cilj“ antiruskih sankcija je da se „ne dopusti ulazak važnih prihoda u rusku vladu“.

 

Izvor Sputnjik, 31. januar 2018.