Вучић прихватио Колиндин позив, у Загребу 12. и 13. фебруара

Вучић је рекао да ће затражити помоћ хрватских власти за оживљавање српских села у тој земљи

Председник Србије Александар Вучић прихватио је позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић за посету Хрватској и саопштио да ће посета бити 12. и 13. фебруара.

Истакао је да не очекује лаке и пријатне разговоре, да је много отворених питања, али да у Хрватску иде са жељом да урадимо нешто добро за нашу децу и за будућност.

“Какав ће резултат бити… Надам се да ћемо мало ствари померити унапред, али лошије да буде од тренутног стања, мислим да не можемо ни да очекујемо, нити би требало тога да се плашимо”, рекао је Вучић.

“Сматрам да је за нашу земљу важно што смо добили позив Колинде Грабар Китаровић. Разговараћу са свим хрватским званичницима и разговараћу са представницима српског народа. Гледаћу да посетим обичне људе, Србе који живе у Хрватској…”, рекао је Вучић новинарима након састанка са председником ЕП Антонијом Тајанијем.

Како је истакао, није тренутак у којем би Срби и Хрвати требало да се “надгорњавају” у тежини речи које ће једни против других да изговоре, да размишљају како ће српска и хрватска јавност добро да реагују ако се изговори више тешких речи или увреда.

Важно је, назначио је, да разговарамо и решавамо проблеме који постоје између две државе, и то не само по питању прошлости и различитог виђења те прошлости, већ да разговарамо о томе шта можемо да урадимо.

“Мислим да можемо много заједничких пројеката у будућности да имамо и да ми помогнемо Србима у Хрватској, а сигуран сам да ће то поздравити и хрватска мањина у Србији. Ми се не стидимо, већ се поносимо оним што учинимо за припаднике хрватске мањине”, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да ће затражити помоћ хрватских власти за оживљавање српских села у тој земљи, омогућавање елементарних услова у неким деловима где живе Срби, да могу да живе и преживе, као и решавање проблема несталих, имовине…

“Много је других питања, да разговарамо отворено. Свакако да разговори неће бити лаки, ни пријатни, али сам уверен да ће бити веома корисни и за Србију и за Хрватску”, подвукао је Вучић.

Како је рекао, у посету Хрватској ићи ће са жељом да урадимо нешто добро за “нашу децу и нашу будућност”.

Хрватска председница Колинда Грабар–Китаровић у уторак је позвала председника Републике Србије Александра Вучића да средином фебруара дође у Загреб.

Китаровић је у посебном обраћању јавности изразила наду да би та посета требало да отвори нову страницу у односима Хрватске и Србије.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 31. јануар 2018.