Вучић у Бечу: ,,Без прописаних решења за Косово”

Председник Србије у Бечу имао читав низ састанака са аустријским државним врхом

Председник Србије Александар Вучић, који борави у званичној посети Аустрији, састао се у петак поподне у Бечу и са новим аустријским канцеларом Себастијаном Курцом.

Након састанка са шефом државе Александером ван дер Беленом и ручка који је он приредио у част високог госта из Србије, Вучића је примио и нови аустријски канцелар, раније министар, са којим српски председник од раније има веома добру сарадњу.

После састанка са канцеларом, Вучића очекују и разговори са председником аустријског парламента Волфгангом Соботком.

ВУЧИЋ: ВРЕМЕ РАЗГОВОРА ЈЕ ПРЕД НАМА, А ВРЕМЕ РАТОВА ПРОШЛОСТ
Председник Србије Александар Вучић изразио је у Бечу наду да ће његова предстојећа посета Хрватској бити успешна, а биће успешна, истакао је, ако буде дошло до смањења тензија и стављања тема прошлости по страни.

Вучић је, на заједничој конференцији за штампу после састанка са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, рекао да је свог домаћина обавестио о предстојећој посети Хрватској.

„Рекао сам му да ми и Хрвати имамо чудан однос, у којем се препиремо око прошлости, иако немамо отворених питања када је реч о будућности“, казао је он.

Вучић је изразио наду да ће посета Загребу бити успешна, а биће успешна, како је подвукао, ако „успемо да смиримо тензије и ако теме прошлости оставимо по страни“.

Он је нагласио да га, с тим у вези, не интересују коментари, ни у Загребу, ни у Београду, од оних који би да „настављају ратове другим средствима, пошто им пушке нико не даје у руке“.

„Време за разговоре је пред нама, а време ратова је прошлост“, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ: АУСТРИЈА ДА ПОДРЖИ СВАКО РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ ДО КОЈЕГ БУДУ ДОШЛИ СРБИ И АЛБАНЦИ
Председник Србије Александар Вучић замолио је Аустрију да подржи свако решење за Косово и Метохију до којег буду дошли Срби и Албанци, а не некаква ,,прописана” решења.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, рекао да Аустрија може да помогне отвореним приступом и подржавањем сваког решења до којег могу да дођу Срби и Албанци, две, како је рекао, највеће нације на Западном Балкану, које ће то бити и у наредних 100 година.

Вучић је казао да Аустрија треба да подржи позицију да не смеју постојати решења о којима се не сме говорити, и да не сме да буде како је неко прописао, већ да се поштује сваки договор који би постигли Срби и Албанци, јер је само то гарант за будућност и безбедност на Западном Балкану.

Председник Аустрије верује да је могуће пронаћи решење, ако постоји добра воља на обе стране.

Он је указао да постоји велика уздржаност у ЕУ када је реч о нерешеним питањима, јер је Унија већ имала негативно искуство везано за проблем Словеније и Хрватске, као и за друга отворена питања, која је ,,увезла“ пријемом нових чланица.

„Због тога ЕУ нерадо прима нове чланице са нерешеним граничним питањима“, поручио је он.

Ван дер Белен је казао да верује да ће кроз стални дијалог Беогарда и Приштине бити могуће пронаћи решење.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ВАН ДЕР БЕЛЕНОМ О САРАДЊИ И ЕУ ПУТУ СРБИЈЕ
Председник Србије Александар Вучић објавио је на Твитеру фотографије из званичне посете Аустрији и са састанка с аустријским председником Александером ван дер Беленом.

,,Са председником Републике Аустрије Александером ван дер Беленом о билатералним односима, економској сарадњи и подршци Аустрије европском путу Србије“, написао је Вучић на званичном налогу на овој друштвеној мрежи уз фотографију на којој се рукује са Ван дер Беленом.

У посебном твиту у којем је написао ,,У званичној посети Републици Аустрији“, српски председник је поставио фотографију на којој с аустријским колегом иде црвеним тепихом испред бечке палате Хофбург, где је седиште аустријског Председништва.

ВАН ДЕР БЕЛЕН: ОДЛИЧНИ БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И АУСТРИЈЕ
Аустријски председник Александер ван дер Белен објавио је данас на свом налогу на Твитеру фотографије са састанка у Бечу са српским колегом Александром Вучићем, уз оцену да две земље имају одличне билатералне односе, који се заснивају, пре свега, на дубоким односима два народа.

Ван дер Белен је додао да је за њега ,,велико задовољство и част” што може да угости Вучића и делегацију, коју српски председник предводи у посети Аустрији и Бечу.

ВУЧИЋ У ХОФБУРГУ ДОЧЕКАН УЗ НАЈВИШЕ ДРЖАВНЕ ПОЧАСТИ
Председник Србије Александар Вучић, који борави у званичној посети Аустрији, на позив шефа аустријске државе Александера ван дер Белена, дочекан је у бечкој палати Хофбург, где је седиште аустријског Председништва, уз највеће државне почасти.

Шефа српске државе је испред Хофбурга дочекао његов аустријски колега Ван дер Белен, уз заставу Србије која се вијорила испред овог бечког здања.

Ван дер Белен и Вучић су најпре пришли окупљеним грађанима, међу којима је било и доста наших грађана, са којима се српски председник поздравио.

Председник Вучић поздравио је почасну гарду постројену њему у част, након чега је уследило заједничко фотографисање двојице председника, а потом су Вучић и Ван дер Белен прешли у просторије за састанак.

Они ће разговарати у четири ока, а касније ће им се придружити делегације две земље.

По завршетку састанка Ван дер Белен и Вучић ће се обратити медијима.

Председник Србије састаће се у Бечу и са новим аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, а након састанка предвиђено је такође заједничко обраћање медијима.

На крају посете председника Србије Бечу планиран је састанак са председником аустријског парламента Волфгангом Соботком.

Главна тема разговора шефа српске државе са аустријским домаћинима, поред билатералне сарадње, биће, како је најављено, и ситуација у региону и пре свега приближавање Србије ЕУ.

Председник Србије допутовао је јуче у Беч где му је председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл уручио највише признање коморе ,,Велику почасну златну медаљу“.

У делегацији Србије је и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 02. фебруар 2018.