Вулин: Вучић да не иде у Хрватску

Нека Хрватска нађе снаге да призна злочине и за њих се извини, па нека онда наш председник иде у Загреб

Мировна политика Александра Вучића нема саговорнике у Хрватској и зато сматрам да он не треба да иде у Хрватску, поручио је министар одбране Александар Вулин.

,,Вучићева посета се међу хрватским политичарима условљава извињењима за која нема разлога, а њега вређају и нападају“ – рекао је Вулин реагујући на изјаве потпредседника хрватске владе и министра одбране Дамира Крстичевића.

Крстичевић је данас, након седнице владе, рекао да је председник Србије добродошао у Хрватску, али да прво очекује да се извини ,,због великосрпске агресије” на ту земљу.

Вулин је рекао да Вучић, ако ипак одлучи да оде у Загреб, ,,с правом треба да очекује и добије извињење за геноцид извршен над Србима током Другог светског рата, за масовна убиства и протеривања Срба у грађанском рату у Хрватској током деведесетих година, извињење и повлачење Закона о бранитељима у којем се Срби проглашавају агресорима”:

,,Он треба да добије и извињење и надокнаду за отету имовину прогнаних Срба и државе Србије, за затварање граница током мигрантске кризе, за усташке табле на јасеновачком стратишту.“

Министар одбране казао је да Вучић не треба да иде ,,тамо где се сећање на побијене Србе у Јасеновцу сматра увредом а усташки викар Алојзије Степинац проглашава свецем”:

,,Нека Хрватска нађе снаге да призна злочине и за њих се извини, па нека онда наш председник иде у Загреб.“

МОЈ ПОСАО СУ БОЉИ ОДНОСИ
Председник Александар Вучић је рекао да прихвата аргументе да није време за посету Хрватској, али да их не разуме. Он је тако одговорио на примедбе које су на позив председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да 12. јануара дође у Загреб стигле из тамошње владе:

,,Не пада ми на памет да подилазим било коме. Мој посао је да штитим интересе Србије и да имамо што боље односе са Хрватском.“

 

Извор Вечерње новости, 02. фебруар 2018.