Турска Американцима: Ваши војници у Сирији могу постати мете

Курди нападају положаје турске војске северно од сиријског града Африна

Припадници курдских ,,Снага народне самоодбране”, иза којих стоје Американци, нападају позиције турске армије на брдовитом подручју Џандарис, северно од града Африна, а 65 километара западно од Алепа.

Курди покушавају да поврате контролу над тим брдима и изгледа да у томе имају неког успеха.

Курдска агенција ,,Фират” објавила је да су избацили Турке из насеља Булбул, после дводневних борби.

Иста агенција тврди да се на страни Турске боре радикалне исламске групације Фејлак аш-Шам и Нурудин аз-Зенги које нападају насеље Раџо, северно од Африна.

Турски Генералштаб тврди да су његове јединице у досадашњем току операције Маслинова грана убиле 932 терориста, а да су саме имале само 13 мртвих и 57 рањених.

Индикативно је да је данас потпредседник владе Турске Бекир Боздаг упозорио Вашингтон да мета турске авијације могу постати његови војници обучени у униформе курдских одреда:

„Ако курдске снаге не оду из Манбиџа, ми ћемо ући у тај (сиријски) град и кренућемо на исток од Еуфрата. Мета заиста могу бити и војници САД који су у курдским униформама“.

У овом контексту је додатну тежину добила изјава Реџепа Тајипа Ердогана да је Русија изашла у сусрет његовој земљи приликом купопродаје зенитних ракетних система С-400. Притом је прецизирао:

„И поводом цене, и поводом рокова испоруке, и на плану заједничке производње и уступања технологија. Турска купује С-400, али жели своју производњу противракетних система. Зато су наши концерни ASELSAN и ROKETSAN закључили аранжмане са европским војним концерном EUROSAM“.

 

Извор Факти, 05. фебруар 2018.