Zahtev iz EU: Balkanske zemlje zvati na sastanke Unije pre članstva

,,Ove mere ne koštaju ništa, a imale bi ogroman politički uticaj i bile bi instrumentalne u poboljšanju ugleda EU u tom regionu”

Dvanaest država EU želi da šest zemalja Zapadnog Balkana prisustvuje sastancima na kojima se određuje politika Unije i pre nego što postanu članice evropskog bloka, navodi se u dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka predlažu da se ubuduće održava godišnji sastanak sa liderima Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, piše u dokumentu.

U predlogu u 12 tačaka, koji je predat Evropskoj komisiji krajem januara, države EU navode da ministri vlada sa Balkana treba da učestvuju u najvažnijim sastancima EU kada je reč o životnoj sredini, zdravlju, saobraćaju i spoljnoj politici.

To bi bio korak dalje u odnosu na ad hoc sastanke i ministarske susrete za doručkom koje EU nudi partnerima koji nisu članovi.

— Ove mere ne koštaju ništa, a imale bi ogroman politički uticaj i bile bi instrumentalne u poboljšanju ugleda EU u tom regionu – navodi se u predlogu, u kojem su zvaničnici EU pozvani da češće obilaze Balkan.

Ukidanje rominga za mobilne telefone za 18 miliona stanovnika balkanskih država takođe treba razmotriti, piše u dokumentu.

 

Izvor Srna/Blic, 05. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u