Захтев из ЕУ: Балканске земље звати на састанке Уније пре чланства

,,Ове мере не коштају ништа, а имале би огроман политички утицај и биле би инструменталне у побољшању угледа ЕУ у том региону”

Дванаест држава ЕУ жели да шест земаља Западног Балкана присуствује састанцима на којима се одређује политика Уније и пре него што постану чланице европског блока, наводи се у документу који је Ројтерс добио на увид.

Аустрија, Чешка, Естонија, Мађарска, Ирска, Италија, Литванија, Летонија, Малта, Пољска, Словенија и Словачка предлажу да се убудуће одржава годишњи састанак са лидерима Албаније, БиХ, самопроглашеног Косова, Македоније, Црне Горе и Србије, пише у документу.

У предлогу у 12 тачака, који је предат Европској комисији крајем јануара, државе ЕУ наводе да министри влада са Балкана треба да учествују у најважнијим састанцима ЕУ када је реч о животној средини, здрављу, саобраћају и спољној политици.

То би био корак даље у односу на ad hoc састанке и министарске сусрете за доручком које ЕУ нуди партнерима који нису чланови.

— Ове мере не коштају ништа, а имале би огроман политички утицај и биле би инструменталне у побољшању угледа ЕУ у том региону – наводи се у предлогу, у којем су званичници ЕУ позвани да чешће обилазе Балкан.

Укидање роминга за мобилне телефоне за 18 милиона становника балканских држава такође треба размотрити, пише у документу.

 

Извор Срна/Блиц, 05. фебруар 2018.