Хан: Нормализација између Србије и Косова да буде договор две земље о суживоту

ЕУ неће примити нове чланице уколико имају ”било какав нерешен билатерални конфликт

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан поручује да је још рано да се говори о томе како ће тачно да изгледа правно обавезујући споразум између Србије и Косова.

— Оно што је битно јесте договор између две земље како ће изгледати њихов будући суживот – рекао је Хан поводом усвајања нове Стратегије прошšирења ЕУ на Западни Балкан, којом постизање правно обавезујућег споразума Београда и Приšштине није ,,орочено” на наредну годину.

— Још је рано да ту буде све јасно. Оно што је битно јесте договор између две земље како ће изгледати будући суживот. То је оно што је важно – истиче комесар за преговоре о проширењу.

Пошто све земље региона имају европску перспективу, све оне су, како наводи, мотивисане и то треба да им буде подстрек да што је пре могуће достигну различите циљеве, како би оствариле и коначни циљу у предвидивом временском оквиру.

Комесар Хан, пред свој сутрашњи долазак у Београд, такође истиче да је основна порука Стратегије да европска перспектива покрива се земље региона и да би зато сви на Западном Балкану требало да имају велики интерес да напредују.

— ”Стратегија указује и на то да сви, на неки начин, зависе једни од других, и то на позитиван начин. То би требало да послужи као мотивација да се реше и отворена билатерална питања” – оценио је Хан.

Он је поновио да је у Стратегији ”јасно наглашено” да ЕУ и земље чланице неће примити нове чланице уколико имају ”било какав нерешен билатерални конфликт. Како је навео, то се односи на целу западнобалканску шесторку.

На питање како види даљу европску перспективу Косова, која је снажно критикована и практично блокирана од Шпаније која не признаје независност Косова, Хан каже да очекује би ”решавање билатералних проблема, на начин да сви у региону буду задовољни, могао имати утицаја на одлуке земаља чланица”.

”— Сви индикативни датуми говоре о томе шта је могуће тамо где има политичке воље и одлучности. Ми смо спремини да помогнемо у овим разговорима, али оно што се рачуна јесте квалитет резултата, одрживост договора, изградња поверења, јер ово је важно за успостављање нормалних суседских односа” – каже комесар за преговоре о проширену.

,,СВИ СУ НА ДОБИТКУ ЗБОГ ЕВРОПСКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА”
Јоханес Хан је пред сутрашњу посету изјавио да је” европско разумевање” такво да се увек треба бринути о добросуседским односима.

— Ми верујемо да добрим односима свако мора да допринесе и да свако може од тога да има добит. Ради се о миру, стабилности и просперитету и то је тачно оно што би ми желели да постигнемо – поручио је Јоханес Хан.

На констатацију да се чини да лидери у региону, бар тренутно, покушавају убрзано да изгладе међусобне размирице, при чему су Тачи и Харадинај, бар вербално, одустали од оспоравања Специјалоног суда за ратне злочине, председница Хрватске Китаровић позива председника Србије Вучића у посету Хрватској, а Бакир Изетбеговић пружа руку сарадње Вучићу у Истанбулу, Јоханес Хан каже да је то управо резултат проевропске преспективе и јасних очекивања.

— Ми можемо или да извозимо стабилност или да увозимо нестабилност. Сви су на добитку због европске перспективе Западног Балкана, јер ту се ради о стабилности, миру, али и бољитку. А, ако има мира и бољитка, то ће бити добро и за европске компаније које ће имати више послових могућности на овом тржишту – каже он.

Европски комесар подсећа да је, када су отворена прва поглавља са Србијом, то одмах привукло многе инвестиције, не само из Европе већ и из света, јер су се, каже, осетили сигурнијим због европске перпсективе земље.

Хан је навео да је план о пријему Србије и Црне Горе у чланство ЕУ до 2025. године је изводљив, иако је амбициозан.

— Уколико државе то желе, онда је ово могуће, али је амбициозно – рекао је Хан.

Он је навео да ЕУ неће поновити грешке из прошлости.

,,ВЕЋИНА НАРОДА ПОЗДРАВЉА ПОЗИВ КИТАРОВИЋЕВЕ ВУЧИЋУ”

— Инвестиције у Србији значе и отварње нових радних места, што отвара нове могућности за народ. Постоје многе добробити које су од обостраног интереса за све Европљане” – објашњава Хан.

Осврћући се на критике које су председници Грабар Китаревић упућене из хрватске јавност, али и од појединих чланова владе, због позива председнику Србије да посети Хрватску, комесар Хан каже да су лидери ту да воде, а да демократија подразумева и неслагања.

— Поздрављам ову њену иницијативу, јер то је још један доказ добрих односа. Не ради се ту о заборављању онога шта се догодило у прошлости, али треба гледати у будућност. Народ је заинтерсован за своју будућност, перспективу за себе, своју децу и унуке. У том смислу, сматрам да је посао политичара да воде. У демократији нису сви увек задовољи и срећени, али мислим да већина народа поздрваља такву њену инициативу” – каже Јоханес Хан.

На питање Танјуга да ли у новој Стратегији, која даје Србији перспективу уласка у чланство ЕУ 2025. године, има делова који се тичу односа Србије и Русије, европски комесар каже да се Стратегија тиме не бави и да је ту ситуација јасна.

 

Извор Танјуг/Срна/Ројтерс/Блиц, 06. фебруар 2018.