„Gasprom“ suvereno vlada Evropom: Oborio još jedan rekord

Udeo Gasproma na tržištu Evrope se povećao do rekordnih 34,7 procenata

„Gasprom“ je povećao svoj udeo na tržištu Evrope u 2017. godini sa 33 na 34,7 procenta, saopštio je zamenik predstavnika uprave kompanije Aleksandar Medvedev.

„Udeo ’Gasproma‘ na tržištu se povećava. Isporuke su rasle brže od tržišta, njen udeo na tržištu Evrope se povećao do rekordnih 34,7 procenata“, rekao je Medvedev na sastanku sa investitorima u Njujorku.

Postojeće izvozne trase isporuka gasa omogućavaju da se reaguje na zahteve, smatra top menadžer. „Udeo kompanije na tržištu u budućnosti može ne samo da ostane na ovom nivou, već i da poraste“, naveo je Medvedev.

Prošle godine, kompanija je povećala proizvodnju gasa za 12,4 odsto, na 471 milijardu kubnih metara. Isporuke gasa u Evropu su porasle za 8 odsto, do 193,6 milijardi kubnih metara.

Prema podacima „Gasprom eksporta“, oko 80 odsto isporuka iz Rusije otpada na zemlje zapadne Evrope, a 20 odsto na centralnoevropske države.

U novembru 2017. godine šef „Gasproma“ Aleksej Miler je izjavio da će izvoz gasa u 2017. godini dostići 192 milijarde kubnih metara, što će biti apsolutni rekord.

 

Izvor Sputnjik, 07. februar 2018.