Постигнут договор о новој немачкој влади

У Немачкој на видику трећа узастопна ,,велика коалиција“

Хришћанска демократска унија немачке канцеларке Ангеле Меркел и Социјалдемократска партија Мартина Шулца постигле су данас договор око коалиционог уговора.

Како преноси Дојче Веле, у Берлину се већ разговара о томе ко ће запосести коју министарску функцију, а нагађа се да би СПД требало да добије ресор спољних послова.

Странке ЦДУ, ЦСУ и СПД су постигле договор о томе како ће изгледати коалициони уговор, чиме је, наводи се, отворен пут ка формирању треће узастопне, а четврте у историји Немачке тзв. велике коалиције.

ДВ наводи да коалициони уговор сада морају да одобре чланови СПД, њих око 450.000, на унутарстраначком референдуму, а он ће, како преносе немачки медији, највероватније бити одржан за три недеље.

Ројтерс преноси да је СПД на друштвеним мрежама објавила фотографију лидера Мартина Шулца и осталих чланова делегације по завршетку коалиционих преговора на којој се смеју, уз коментар:

„Уморни, али срећни. Имамо споразум! Коначно. Сада се обрађују коначни детаљи текста. После тога ће их проценити 35 преговарача СПД-а”.

Британска агенција наводи да ће социјалдемократама припасти министарства финансија, спољних послова, правде, породице, животне средине и рада.

Како ДВ преноси, Шпигел онлајн и Билд већ знају и да ће министарства спољних послова и финансија припасти социјалдемократама, а да це Министарство унутрашњих послова бити проширено „одељењем за домовину”.

Требало је да преговори буду завршени још у недељу, али су морали да буду продужени до овог јутра због неких спорних тема.

То су, наводи ДВ, пре свега радни уговори и здравствено осигурање, а те теме су, према првим извештајима из Берлина, делимично решене, али још нема детаља.

Избори у Немачкој одржани су 24. септембра прошле године и на њима је ЦДУ освојила 32,9 одсто гласова, што није било довољно да самостално формира владу, па се кренуло у коалиционе договоре.

 

Извор Танјуг/Политика, 07. фебруар 2018.