Хрватски медији: Загреб сад држи у шаци цео Балкан

Стратегија проширења ЕУ доприноси уцењивачком потенцијалу Хрватске поводом граничних спорова са суседима

Хрватски медији, анализирајући препоруке Европске комисије за Западни Балкан наводе да Хрватска сада држи у шаци све суседе који желе у ЕУ и то због граница.

Оно што су хрватски медији издвојили као битно из најновије Стратегије ЕУ за Западни Балкан је да ће питање коначног чланства Србије и Црне Горе, као и других западнобалканских претендената на чланоство, бити условљено решењем билатералних граничних питања.

У том контексту цитирају и изјаву председник Европске комисије Жана Клода Јункера да нерешено питање спора Хрватске и Словеније мора хитно бити решено.

Хрватски медији потом истичу и да је Јункер упозорио да се убудуће неће допуштати улазак држава с међусобним отворенмим граничним питањима, да се у нерешеном арбитражном спору Љубљане и Загреба ради о билатералном, али и европском питању.

Нова стратегија Комисије и упозорења да неће бити чланства пре решења свих отворених граничних питања не односи се на Словенију јер та земља нема проблема с поштовањем владавине права, судских одлука и арбитражних решења него на Хрватску, навео је у разговору за портал Siol.net Борут Шукље, аналитичар и консултант, бивши дипломата и амбасадор Словеније у Србији.

Он је рекао, преноси Јутарњи лист, да очекује да се сада изврши притисак на Хрватску која има нерешена гранична питања са свим суседима, осим са Мађарском, тим пре што је једна од тих држава Србија, а ЕУ је заинтересована да она постане чланица ЕУ.

Оштар коментар имао је мариборски лист ,,Вечер” који тврди да је таква стратегија ЕУ погрешна јер ће тај приступ условљавања граничним споровима довести до тога да ће цео регион постати ,,талац Хрватске”.

Јутарњи лист преноси и да је Европска комисија, иако је у Стратегији навела проширење као приоритет, тај пут до чланства ипак учинила са толико препрека да проширење у догледно време уопште није реално, а Јункер је све то ,,зачинио” изјавом да проширења неће бити док се не реше сви гранични спорови, а то ће посебно утицати на Србију.

,,Тако цели Балкан може постати талац службеног Загреба. Хрватска нема решено гранично питање ни са једном суседном државом осим с Мађарском. То значи да је у потенцијалном конфликту са Србијом око границе на Дунаву, с Црном Гором због границе на мору и Превлаке, те са БиХ у скоро целој дужини границе. Могло би се сликовито рећи да Хрватска сада цели Балкан држи ,за јаја'”, наводи сликовито мариборска ,,Вечер“.

 

Извор Јутарњи лист/Б92, 08. фебруар 2018.