Фајненшел тајмс: За Србију далек пут до ЕУ

,,Данас је само 26 одсто Срба за улазак у Европску унију”

,,Фајненшел тајмс” оцењује да, после представљања Стратегије ЕУ за Западни Балкан, изгледи да те земље уђу у Унију остају далеки.

Међутим, како се додаје у тексту чије делове је прено Спутњик, Европа не би смела да одустане од своје намере, иначе ће Русија и Турска заузети њено место.

,,Након дуге паузе, ЕУ је поновно спремна да дискутује о проширењу својих граница”, истиче ФТ и подсећа да је још прошле године председник Европске комисије Жан Клод Јункер владама шест земаља Западног Балкана обећао ,,поуздану перспективу чланства у ЕУ”.

Британски лист ипак подсећа да је од 2004. године дошло до замора од проширења ЕУ на исток и да су проблеми са мигрантима изазвали огорчење међу бирачима у Унији. Аутор текста, међутим,напомиње да не би требало заборавити на важан сегмент, а то је геостратешки значај који би проширење ЕУ имало у случају Западног Балкана.

Додаје се и да је и даље у интересу свих страна да улазак земаља Западног Балкана у ЕУ буде реална перспектива за балканске земље у којима су многи, након толиких година чекања на прагу, постали веома сумњичави по питању искрености Брисела.

Лист наводи и да су све те земље након тешког периода деведесетих година прошлог века постигле одређену стабилност, што се такође мора узети у обзир, као и да је веома важна улога Западног Балкана у праћењу великог миграционог таласа.

,,Обећања о чланству активирала су низ тешких одлука које су земље Западног Балкана донеле како би постале део ЕУ. На пример, Србија је направила озбиљне уступке у вези са Косовом. Међутим, пут уласка у ЕУ остаје веома дуг, а у међувремену се утицај ЕУ смањује. Данас је само 26 одсто Срба за улазак у Европску унију“, пише британски лист.

,,Фајненшел тајмс” упозорава и да ,,Русија и Турска спремно чекају да заузму место ЕУ ако ЕУ одустане”. Лист потом наводи и да је чињеница да да ни једна од шест западнобалканских земаља није испунила још критеријуме за чланство. Пошто је Јункер изјавио да ће се реална перспектива оцењивати у складу са реалним напретком земаља, то значи, наводи ФТ, да теоретски, нека од тих земаља може престићи друге на путу ка ЕУ током тог периода. ,,Ту се пре свега мисли на то да ЕУ препозна напредак Албаније и прекине све теорије о наводном фаворизовању Србије на путу ка чланству”, пише лист.

Подсетимо, исти лист је пре пар дана објавио и текст у ком се наводи да је ЕУ спремна да у своје чланство укључи свих шест земаља Западног Балкана па и Косово, што је било у супротности са тада објављеним противљењем Шпаније, у виду ,,нон-пејпера”. Разлог за тај став Уније је управо што се преко Балкана одвијају главне руте миграната с којима се ЕУ мучи.

У истом тексту је додуше напоменуто и да неће бити препрека на путу ка чланству тих земаља, као и да су оне тренутно далеко од ЕУ стандарда, између осталог и због великих проблема с корупцијом. Такође, како је тада написано, ни једна земља неће моћи у ЕУ пре него што реши сва отворена питања која постоје већ годинама.

РЕФЕРЕНДУМ ИЛИ ИЗБОРИ
Подсећамо, председник Александар Вучић изјавио је, на конференцији за медије са Јоханесом Ханом, да су пред Србијом велике препреке, о којима ће морати грађани да одлуче.

Како каже, реч је о ,,планинама препрека“, а истакао је пре свега питање Косова и Метохије, као и границе са БиХ и Хрватском.

,,Да ли су то за нас лаке препреке? Нису, као Хималаји су, али не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест“, истакао је Вучић.

Вучић је ту истакао и да је реч о ,,толико крупним питањима да ће грађани морати да се изјасне о њима“.

 

Извор Б92/Спутњик, 09. фебруар 2018.