Вучић: Ако у ХР покрену питање ратне одштете добиће озбиљан одговор

,,Мир и стабилност је моја кључна порука, али Србија неће бити слабија да би неко други био задовољан”

Идем у Хрватску са жељом да учинимо нешто заједно за будућност, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће у Загребу разговарати о билатералним односима, а то значи о питању границе, несталих, односу према Србима у Хрватској и Хрватима у Србији, те унапређењу економских односа.

,,Мир и стабилност је моја кључна порука, али Србија неће бити слабија да би неко други био задовољан”, поручио је председник Србије уочи званичне посете Загребу, која је усијала атмосферу у Хрватској до неуобичајених размера.

,,Не секирам се због кампање која се води у Хрватскопј против мене, мој посао подразумева да не реагујем лично, већ да ради у интересу Србије и њених грађана”, нагласио је.

„Не дозвољам и не могу да дозволим, а и моја обавеза је да не могу да дозволим да Србија буде понижавана. Не додворавам се ни српском народу, нећу ни хрватском руководству. Морамо да размишљамо о будућности, шта можемо да радимо за будућност наших грађана”, истакао је Вучић.

Рекао је да је очигледно да имамо различите ставове о прошлости.

„Сматрамо сам да се то тиче само сукоба 90-тих, а нисам знао да су тако велика различита виђенај у односу на Други светски рат”, нагласио је он.

У Хрватској ће, како каже, бити говора о тешким питањима међу њима и о несталима, али о свим несталима, и Србима и Хрватима.

А што се тиче извињења, како је рекао, није неко ко воли да неког приморава на било шта, али, додао је, много више од извињења, која, примећује, ,,не знам шта су нам донела”, он је за то да се види ста све може да се уради за Србе у Хрватској и Хрвате у Србији.

Истакао је да се не додворава ни грађанима Србије, па свакако неће ни хрватском руководству, које, пре свега премијер Пленковић, најављује да жели и разговор о ратној одштети.

Најважније је, каже, решити проблеме који оптерећују односе, пре свега да се уради нешто добро за припаднике два народа у Србији и у Хрватској.

,,Мој посао је снажна Србија, а снажна Србија има добре односе са суседима и напредак економије. Србија ће бити све снажнија. Никоме због тога не желим да се правдам”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са представницима СПЦ и Срба у Хрватској, али и, по први пут с кардиналом Бозанићем.

„Идем сутра у Хрватску, где ћу први дан да разговарам са званичнима, са председницом, премијером и представницима Сабора. Разговараћу и са представницима Митрополије СПЦ, а имаћу прилику да разговарам и са кардиналом Бозанићем, са највишим представником католичке цркве у Хрватској”, објаснио је он новинарима у Батајници.

Вучић је рекао да је разговор са кардиналом веома важан за даље унапређење поверења католика и православаца, као и за бољи однос који треба да постоји између две цркве.

„На дневом реду биће и унапређење економски односа. Мислим да ту имамо великих резерви и да много тога можемо заједнички да урадимо на унапређењу инфраструктурних пројеката. Биће речи и о европеизацији целог региона и како да заједнички радимо да регион буде стабилан и миран”, рекао је он.

Вучић је даље нагласио да га се не тиче то што ће неко да га назове четником, односно бахатим четником што је рекао да прича о ратној одштету јесте прича о мачу са две оштрице.

„Ако сам жбог тога четник. . . Ни са очеве, ни са мајчине стране, случајно се догодило, да нико није био у четницима. Ако причају о последњем рату, мој отац је из Чипуљића код Бугојна, а Хрвати су нам спалили све куће, ми ниједну. Нама су све куће спаљене. Можда о увредама и нападу које неко организује се понајбоље види његова слабост, а не она неког кога вређате”, поручио је он.

Вучић је подсетио, како је рекао, неке овде у Србији, да се 1990, 1991, 1992. није бавио политиком, већ тек од септембра 93, те да када изговарају некакве глупости и говоре неистину то треба да знају.

„Посао је наш да водимо Србију, која је снажнија, а снажнија је када има добре односе са комшијама, када напредује њена економија, смањује јавни дуг. Србија ће бити све снажнија, никоме због тога не желим да се правдам”, нагласио је он.

Упитан да ли очекује да ће Срби из Вргинмоста бити отворени у обраћању њему Вучић је одговорио да не очекује, али да очекује да препозна шта су поруке и проблеми.

„Нико неће сасвим слободно да говори, али добро је да се чујемо”, нагласио је он.

На питање да ли је Декларација коју су он и председница Хрватске потписали мртво слово на папиру Вучић је одговорио да није тако, јер ће неки Срби у Хрватској добити струју, а ми смо асфалтирали путеве у Таванкуту.

„Сигурно је да ћемо и о томе разговарати и видимо како даље да унапређујемо живот Срба и Хрвата. Било шта да постигнемо биће добар резултат”, закључио је он.

Председник је рекао да је већ много раније одлучио да иде у посету Загребу и да не мисли да постоје безбедносне претње.

,,Не плашим се”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у вези са најављеним протестима.

,,Не плашим се, водиће рачуна о мени тамо, не секирам се, то ме уопште не занима – мој посао је да бринем о народу, а не народ да брине о мени”, нагласио је Вучић.

ВЕРУЈЕМ У ДОБРЕ НАМЕРЕ КОЛИНДЕ ГРАБАР КИТАРОВИЋ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује у добру намеру Колинде Грабар Китаровић и да у Загреб, као што Србија и иначе ради, носи поруку мира и неопходности стабилности у региону, јер се само на тај начин може обезбедити даљи развој.

Вучић је, одговарајући на питања новинара о атрмосфери која је створена у Загребу пред његову посету упред сутрашњу посету Хрватској, укључујући позиве да ролетне буду спуштрене, те протесте који се најављују, рекао да када се спуштају ролетне не може добро да се види, као што када се лупа у шерпе – не можете добро да чујете.

,,Идем да видим све што треба да видим и да чујем шта треба” рекао је Вучић и истакао да верује у добре намере хрватске председнице.

Додао је да очекује да ће тамо бити и разних ствари, трикова, да му говоре увредљиве речи и шаљу такве поруке. . .

,,Не сумњам, да ће тога бити” рекао је Вучић, али и навео да је у српско-хрватским односима реч о дугачком процесу, где ће сви морати да разумеју да не можемо једни без других.

Али, нећу дозволити никоме да унижава Србију.

,,Тај филм нећете да гледате”, додао је председник Србије и подсетио на догађања у Сребреници, наводећи да ни тада када му је био живот угрожен није сагињао главу.

,,Рекао сам себи – немаш право да сагињеш главу, представљаш Србију и на то немаш право”, додао је.

Како је додао, ако неко мисли да га вређа, нека то и чини, образ не може да му укаља на тај начин, јер образ само сам себи човек може да укаља.

Упитан да ли постоји могућност да тема разговора буде и ратна одштета јер на њој и даље инсистира хрватски премијер Андреј Пленковић, Вучић је истакао да за нашу страну нема табу тема, те да ће Пленковић у том погледу добити одговоран и озбиљан одговор.

,,Само кажем да ће он добити озбиљан и одговоран одговор српске стране и немамо проблем са отварањем било које теме”, рекао је председник Србије.

На питање да ли мисли да је икакав договор могућ у атмосфери која влада у Загребу, Вучић је захвалио новинарки што је рекла да је реч о атмосфери у Загребу, јер у Београду, такве атмосфере није било када је председница Хрватске долазила на његову инаугурацију.

Како је рекао, тада није било проблема са заставицама и то никоме није било важно, додајући да је Грабар Китаровић била ,,велика звезда” инаугурационог пријема и да нама то није сметало, већ смо били задовољни што се наше комшије добро осећају и доносе поруку пријатељства и мира.

На оно што се објављује по локалним телевизијама у Хрватској претхотних дана, каже да на то може само да слегне раменима и ,,гура даље”.

,,Оно што сам рекао то и мислим – да Срби и Хрвати у будућности немају препрека за боље односе, а дневно политичка ситуација која је некоме можда потребна, мени није, ни из једног разлога”, рекао је Вучић.

Он је подвукао да, ,,на жалост оних који говоре да је Вучић популиста”, он ниједан резултат није остварио на популистичким мерама, већ напротив, најтежим могућим.

Без демагогије и популизма, каже, тражио је и радио на томе да се спроведу економске реформе и уради нешто за земљу и успевао у томе, те да ни данас није време да ружним изјавама стиче политичке поене у Србији.

,,Ови људи неће ћути ниједну ружну реч, јер мир и стабилност морају да буду наша порука”, назначио је председник Србије.

Како је поручио, Србија неће бити слабија да би неки други били задовољнији, нити лошије место за живот, да би неки други били срећнији и себе сматрали успешнијим.

Србија ће бити економски јача, политички моћнија, и градиће пријатељства.

,,И због тога не мислим да се некоме извињавам и правдам”, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ О УБИСТВУ ИВАНОВИЋА: ИМАМО ВЕЋ НЕКУ СЛИКУ
Било ко да је убица, Србин, Албанац, странац, надам се и изражавам наду да ће убице бити откривене и процесуиране, а Београд ће сарађивати по том питању с Приштином на сваки начин, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара пре почетка предизборног митинга Српске напредне стране у Батајници, Вучић је рекао да Србија жели да истрага иде брже, те да што пре дођемо до резултата.

,,Ми већ имамо неку слику, али не бих да говорим ништа званично, сачекаћемо и надам се да ће убице бити похватане и ми ћемо сарађивати с Пристином на сваки начин”, рекао је Вучић.

 

Извор Вечерње новости, 11. фебруар 2018.