Штрахе на мети критика: ,,Потпирује ватру на Балкану”

Аустријски вицеканцелар и лидер FPO Хајнц-Кристијан Штрахе, који борави у посети Србији, нашао се на мети критике опозиције

Опозиција му пребацује да продрива мир на Западном Балкану.

,,Вицеканцелар Штрахе у конфликту између Србије и Косова одбацује европски концензус”, критиковао је портпарол Социјалдемократске партије Аустрије (SPO) за европска питања Јерг Лајхтфрид.

Бивши министар саобраћаја је подвукао да Европска унија сматра да Србија и Косово треба да нађу решење путем договора.

,,ЕУ подржава дијалог Србије и Косова са циљем нормализације политичких односа. Због тога је Европска комисија почетком јануара Србији дала приступну перспективу за 2025. Јасно је у томе да је неопходно постићи решење, као по питању демаркације, пре приступања ЕУ”, поручио је Лајхтфрид.

Према његовим речима, Штрахе, у интервјуу пред долазак у Београд, у овај конфликт неодговорно долива уље у ватру и очигледно је заборавио да је члан аустријске владе.

И портпарол Неос-а за европска питања Кладија Гамон рекла је да Штрахе и његова странка не одустају од потпиривања ватре на Балкану.

,,То што Штрахе као вицеканцелар доводи у питање став Републике Аустрије и подрива договор Београда и Приштине је потпуно неприхватљиво и само потпирује конфликт међу ова два суседа”, нагласила је она у саопштењу.

Ово је, према њеним речима, други пут да FPO, након посете шефа посланичког клуба те странке Јохана Гуденуса Републици Српској, креира овакву аферу.

,,Зачуђујуће је што канцелар као бивши министар иностраних послова толерише тако нешто код свог коалиционог партнера”, нагласила је Гамон.

Она је истакла да је посебно иритира што се то дешава одмах након што је ЕУ представила своју стратегију за Западни Балкан.

,,Европска комисија је јасно ставила до знања да Србија мора пронаћи решење са својим суседом Косовом пре него што може посати чланица ЕУ. Овим потпиривањем Штрахе отежава такав договор. Он би као вицеканцелар требало коначно да престане са својим потпаљивањима на Балкану”, додала је Гамон.

Председник Србије Александар Вучић, пред одлазак у Хрватску, састао се јутрос са Хајнц-Кристијаном Штрахеом, потпредседником аустријске владе.

 

Извор Танјуг/Б92, 12. фебруар 2018.