Makron preti Siriji bombardovanjem

Francuski predsednik sve otvorenije preti Siriji zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, koje za njega predstavlja ,,crvenu liniju”

Emanuel Makron optužuje sirijske vlasti da su ponovo izvršile niz hemijskih napada.

,,Ako Francuska dobije dokaze o upotrebi hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva od strane sirijskog režima, izvršićemo udare“, potvrdio je predsednik Republike Francuske Emanuel Makron. ,,Udare ćemo izvršiti tamo gde su se napadi hemijskim oružjem dogodili, ali i tamo gde su organizovani. Crvena linija će se poštovati. Naše tajne službe danas nemaju materijalne dokaze o korišćenju hemijskog oružja. Čim dokazi budu prikupljeni, učiniću ono što sam obećao”, završava francuski predsednik Emanuel Makron, koji se nedavno susreo s Vladimirom Putinom.

Prema Vašingtonu, u poslednjih nekoliko nedelja Bašar al-Assd je odgovoran za izvođenje nekoliko hemijskih napada u blizini glavnog grada Damaska. Vašington je prijavio najmanje šest napada hlorom u jednom mesecu na područjima gde se nalaze pobunjenici. Prijavljeno je desetine slučajeva gušenja. Sve optužbe SAD-a idu na teret sirijskih vlasti.

Sirijske vlasti oštro osuđuju optužbe koje su u potpunosti montirane od strane zapada.

 

Izvor Logično, 14. februar 2018.