Фајненшел тајмс: Вашингтон забринут због војне сарадње унутар ЕУ

Амбасадорка САД при НАТО: ,,Европска војна сарадња би могла да разбије НАТО”

Сједињене Државе су забринуте због планова Европске уније да успостави ближе везе на пољу одбране између чланица овог савеза, пише ,,Фајненшел тајмс“. Такве везе, према америчким властима, могле би поткопати НАТО у тренутку када се НАТО суочава са ,,све агресивнијом Русијом”.

,,Ми не желимо да ови напори ЕУ штетно утичу на потребе НАТО савеза”, рекла је виша званичница Пентагона Кејти Вилбаргер.

Према њеним речима, САД желе да буду сигурне да ближа сарадња између чланица ЕУ неће одвратити европске савезнике од суделовања у операцијама у Авганистану и Ираку.

Овај коментар је званичница Пентагона дала уочи посете америчког министра одбране Џејмса Матиса Бриселу. Челник Пентагона тамо намерава да поновно позове партнере НАТО пакта да повећају своју потрошњу за одбрану, саопштио је ,,Фајненшел тајмс“.

Осим тога, Сједињене Државе, које су у својој новој стратегији националне безбедности сврстале Русију међу ,,главне претње”, такође настоје да ојачају сарадњу међу чланицама НАТО пакта, наводи се у чланку.

,,Фајненшел тајмс” подсеећа да Вашингтон од својих европских савезника захтева повећање потрошње за одбрану на 2% БДП-а.

Међутим, 2017. су само Естонија, Пољска, Грчка, Румунија и Велика Британија испуниле захтев америчких власти.

У међувремену су се у децембру прошле године од 28 чланица ЕУ само три земље – Велика Британија, Данска и Малта – супротставиле јачању односа у одбрамбеној сфери унутар Европске уније. Како наводи ,,Фајненшел тајмс“, нови европски програм познат као ,,Стална структуисана сарадња” (PESCO) усредсредиће се на 17 подручја, укључујући војну обуку, сајбер одбрану и побољшање мобилности у Европи.

Сједињене Државе се томе противе и упозоравају Европску унију да јачање војне сарадње не користи као изговор за заштиту европске одбрамбене индустрије, истичући како такве праксе могу поткопати НАТО, пише ,,Њујорк тајмс“, који открива и забринутост америчког војно-индустријског комплекса о могућим последицама европског пројекта PESCO.

Америчка представнца у НАТО пакту, Кеј Бејли Хачинсон, изјавила је у уторак како ,,не жели да ова сарадња буде протекционистичко средство за ЕУ”.

Рекла да Вашингтон ,,пажљиво гледа, јер ако то буде тако, онда би се могао разбити снажан безбедносни Северноатлантски савез”.

Челници земаља ЕУ, од којих су 22 чланице НАТО пакта под вођством Сједињених Држава, договорили су се прошле године о заједничком развоју или куповини војне опреме попут дронова. Вашингтон је забринут да би из конкурисања могле бити искључене америчке компаније.

Земље ЕУ су такође саставиле попис критеријума и обавеза на којима ће се заснивати њихова сарадња, уместо да се ослањају на задовољавајућа искуства из прошлости, тврде у Вашингтону. Осим тога, сложили су се да ће користити средства ЕУ како би финансирали мале европске експедицијоне снаге, које се у кризним ситуацијама брзо могу размештати.

Кеј Бејли Хачинсон је позвала на транспарентан поступак приликом склапања уговора о набавци.

,,Желимо да Европљани имају способност и снагу, али да не забрањују америчке производе, или норвешке производе или потенцијално Велике Британије, када земља напусти блок”, рекла је Хачинсон и нагласила како се НАТО и ЕУ требају међусобно надопуњавати, а не надметати.

,,Више европске потрошње и одбрамбених способности ће ојачати НАТО и допринети праведнијој прерасподели терета, али само ако се напори Европске уније развијају као допуна, а не као алтернатива НАТО пакту”, изјавио је у уторак генерални секретар Северноатлантског савеза Јенс Столтенберг, који се састао с америчким министром одбране Матисом и његовим европским и канадским колегама у Бриселу.

Виша службеница Пентагона је рекла како је Вашингтон забринут да би одбрамбена сарадња ЕУ могла на крају извући изворе из НАТО пакта, којег САД и савезници попут Велике Британије сматрају најважнијом европском безбедносном структуром.

 

Извор Логично, 14. фебруар 2018.