Пленковић: Хрватска нема намеру да попушта Србији

Пленковић истакао да Загреб са Београдом има два нивоа односа – једни су актуелни и будући, а други су у вези са прошлошћу

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који је учествовао на радном ручку колегијума у Европској комисији, изјавио је да његова влада, иако снажно проевропска, ,,нема намеру да попушта Србији” само зато што нешто пише у стратегији ЕУ за Западни Балкан, преноси ,,Вечерњи лист“.

Како наводи лист, Пленковић је рекао да хрватска Влада жели да гаји добросуседске односе и помогне свим суседима на путу реформи и путу према ЕУ, али је такође додао да са Србијом има два нивоа односа.

Истакао је да Загреб са Београдом има два нивоа односа – једни су актуелни и будући, а други су у вези са прошлошћу.

,,Све теме ставили смо на сто, нашли методологију како да о њима разговарамо, укључујући и питања процесуирања ратних злочина, и питања заштите мањина, несталих, граница, као и ратне одштете”, додао је хрватски премијер.

,,Јесу ли то или не елементи стратегије, то није битно, то је нешто што Хрватска решава, јер сматра да то треба решити”, напоменуо је Пленковић.

,,Само истином, закључењем тих процеса који су још са нама јер нису до краја закључени, можемо ићи и према помирењу и према сарадњи и према заједничком суживоту у оквиру ЕУ”, рекао је Пленковић, одговарајући на питања новинара на заједничкој прес-конференцији са председником Европске комисије Жан-Клод Јункером, преноси Вечерњи лист.

 

Извор Танјуг/РТС, 15. фебруар 2018.