Подгорица би да законски примора свештенике СПЦ да полажу ,,црногорски језик“

У Црној Гори предложен споран закон којим се отежава рад СПЦ у овој земљи

Предложени црногорски закон о странцима садржи пропис који ће обавезивати свештенике Српске православне цркве који долазе из Србије и БиХ у Митрополију црногорско-приморску да полажу црногорски језик и приложе потврду да је регистрована верска организација за коју раде, како би добили дозволу за привремени боравак. Реакције посланика Демократског фронта и Уједињене Црне Горе биле су бурне. Упозоравају да се тим законским решењем спрема нови прогон свештеника Митрополије.

— Ово је скандал! Наставља се притисак на Српску православну цркву у Црној Гори како би се онемогућила њена делатност и мисија – каже за ,,Новости“ проф. др Будимир Алексић, посланик ДФ. – Крше се људска права и жели понизити Митрополија црногорско-приморска која сада као најстарија установа мора да доноси потврду како треба да се региструје у полицији по закону из 1979!

У владајућој коалицији у свему овоме не виде ништа спорно. Посланик ДПС-а Драгутин Паповић каже да је тачно да МУП нема регистар верских заједница, али да има евиденцију. Наводи да су се у Црној Гори све верске организације, после обнове независности 2006. пријавиле код црногорских институција, осим Митрополије црногорско-приморске.

 

Извор Вечерње новости, 15. фебруар 2018.