Израелска авијација гађала Хамас

Након ракетног напада Хамаса на Израел, ратно ваздухопловство ове земље гађало циљеве у Појасу Газе

Израелски борбени авиони гађали су рано јутрос подземну инфраструктуру на југу појаса Газе након што је једна ракета испаљена са те палестинске територије експлодирала на отвореном подручју у Израелу, саопштио је војни портпарол.

У војном саопштењу је наведено да је „Хамас одговоран за све што се догађа у појасу Газе изнад и испод земље” уз најаву да ће „војска наставити да делује како би осигурала безбедност грађана Израела, користећи сва средства на располагању”.

Палестински званичници су рекли да је напад изведен у подручју где се налази уништени аеродром у Даханији близу израелске границе и да је испаљено више од десет ракета, пренели су израелски медији.

Уз спорадично ракетирање јужног Израела у последњих неколико месеци напетост је додатно повећана када су четри израелска војника рањена у суботу у експлозији експлозивне направе крај граничне ограде на југу појаса Газе.

Министар одбране Израела Авигдор Либерман рекао је у недељу да је коалиција екстремистичких организација Народни комитети отпора подметнула експлозив, упозоривши да су „рачуни нису поравнати” док се не „елеминишу” нападачи.

„Биће потребно два дана, недеља или две недеље. Елеминисаћемо свакога ко стоји иза напада”, рекао је Либерман. У недељу ујутру војска је саопштила да је нападнуто 18 мета исламског екстремистичког Хамаса који влада појасом Газе у знак одмазде. Експлозија, у којој су два војника задобила озбиљне повреде, је најозбиљнији инцидент на граници од рата 2014. године у појасу Газе.

Од тада је погранично подручје углавном било мирно али је напетост повећана од како је 6. децембра председник САД Доналд Трамп саопштио да признаје Јерусалим као главни град Израела.

 

Извор Бета/Политика, 19. фебруар 2018.