Војска Србије купује ,,убице тенкова“ од Белорусије

Противоклопна компонента наших оружаних снага ускоро би могла да буде ојачана вишенаменским борбеним хеликоптерима Ми-35

Србија је заинтересована за набавку хеликоптера Ми-35 руске производње, сазнају ,,Новости„. План државног и војног врха јесте да се у Ратном ваздухопловству нађе најмање шест ових летелица, чија цена није мања од три милиона долара. Ове борбене летелице, познате по надимку ,,летеће оклопњаче“ или ,,убице“ тенкова, биће намењене пружању подршке копненим снагама наше војске.

Према сазнањима нашег листа, могућа адреса за набавку ових летелица је Белорусија. Једна од могућности је да се купи модернизована верзија МИ-24, која носи ознаку МИ-35. Друга алтернатива је хеликоптер МИ-35, који је у саставу армије руске федерације. Која је опција за србију најприхватљивија још увек је отворено питање. У процесу преговарања важну улогу има и Русија, која као земља произвођач мора да се сагласи са примопредајом.

Набавка ових летелица, које су због своје борбене ефикасности изузетно цењене међу страним војскама, биће и једна од тема предстојеће посете министра одбране Александра Вулина Минску. Са властима Белорусије биће размотрене све могућности и модели за куповину.

— Војсци Србије су ове летелице потребне за опремање јединица за брза дејства, која су однедавно приоритет за опремање у нашем систему одбране – објашњавају у Министарству одбране. — Развој ових снага условљен је безбедносном ситуацијом у овом делу света, али и савременим захтевима ратовања. Хеликоптери Ми-35 идеална су опција за брзе борбене операције, али и извиђање и транспорт борбених група.

Летелица која је високо на списку жеља нашег ратног ваздухопловства носи ознаку Ми-35 или Ми-35М, иако је у њеној основи проверени борбени јуришник Ми-24. Ова варијанта руског хеликоптера, међутим, модернизована је и оспособљена за шири круг операција и наоружања. Првенствена намена му је противоклопна борба, али уградњом ракета ваздух-ваздух може да се користи и за борбу на небу. Незаменњив је у мисијама уништавања тенкова, оклопних транспортера, борбених возила пешадије на првој ватреној линији и у дубини, као и разарања непријатељске артиљерије.

Његов претходник Ми-24 прешао је ратни пут кроз све сукобе у којима је својевремено учествовао Совјетски Савез, а модернију варијанту Ми-35 осим матичне Русије, користе и ратна ваздухопловства Азербејџана, Бразила и Венецуеле.

Државни врх Србије са руским државним предузећем надлежним за промет наоружањем и војном опремом ,,Рособоронекспорт“ већ више месеци преговара о куповини шест транспортно-борбених хеликоптера, највероватније неке од варијанти познате летелице Ми-17. Два оваква ваздухоплова, такође купљена у Русији, од 2016. су у саставу Војске Србије.

,,ЕРБАС“ СТИЖЕ ОД ОВЕ ГОДИНЕ
Србија ове године очекује испоруку ,,Ербасових“ вишенаменских хеликоптера Х-145М, чија је куповина уговорена 2016. План реализације уговора подразумева прву ,,рату“ од две летелице, и испоруку осталих у интервалима од по месец дана. У нашу земљу стићи ће девет ,,Ербасових“ летелица, од чега ће шест користити Војска, а три ће се наћи у саставу МУП-а. Примопредаја летелица биће у Немачкој, где ће бити извршена и обука пилотског састава.

ВЕЋ ЛЕТЕЛИ НА МИ-24
Србија је, за потребе тадашње Јединице за специјалне операције РДБ, током сукоба на Космету, набавила два половна летећа ,,оклопњака“ Ми-24, из којих је настао Ми-35. Они су 2006. прослеђени војсци, међутим, процењено је да се њихов ремонт не исплати.

 

Аутор Р. Драговић

 

Извор Вечерње новости, 21. фебруар 2018.