Kad Tviter “elita” linčuje ili bestijalna demonizacija Irene Vujović

Da je žrtva pripadnica opozicije, Druge Srbije ili neke NVO pod patronatom Zapada, napadači bi već bili procesuirani

Kampanja za gradske izbore postaje najprljavija u istoriji – „zaslugu“ za to ima deo opozicije – Đilas i njegovi. Nikada se do sada nisam dvoumio u vezi sa pisanjem nekog teksta. Ozbiljno sam se dvoumio da li da napišem ovaj. Napisaću ga sa posebnim obzirima, samo iz jednog razloga – da bih zaštitio žrtvu demonizacije i pokušaja nanošenja građanske smrti. Žrtva je političarka, funkcionerka Srpske napredne stranke, Irena Vujović.

Napad na nju u medijima je bio bestijalan, i imao je cilj da izazove svojevrsnu građansku ili civilnu smrt. Napad je lišen svakog osnova, odnosno nijedan aspekt napada nema bilo kakvo utemeljenje u stvarnosti ili istini. Sve je izmišljeno i lažno. Zverski napad je išao na više nivoa.

,,KAD IH POČNETE LIKVIDIRATI…”
Jedan nivo napada je udarao na samo biće žrtve, na njen pol, na karakter i moral. Drugi je udarao na njeno zanimanje i obrazovanje. Žrtva je diskriminisana, oklevetana, izvređana – putem društvenih mreža.

Najpoznatiji napadači su kandidat za odbornika sa liste Dragana Đilasa – Željko Veselinović – predsednik sindikata „Sloga“, Đorđe Višekruna –„novinar“ „Tabloida“ , Beba Balašević, bivša funkcionerka DS  i Jelana Maćić, šminkerka (svi podržavaju Đilasovu listu).

Napadači su napad i satanizaciju vršili na Tviteru, gde su prikazivali sliku lažnog letka SNS, koji sadrži neodgovarajuću fotografiju žrtve, i tekst koji lažno prikazuje imovinu žrtve, uvećavajući je barem pedeset puta. Klevetnici su, uz to, postavljali i niz sopstvenih komentara – koji su toliko bestijalni, da ih ne mogu ponoviti.

Ponavljanje tih bestijalnosti bi značilo dalji napad na žrtvu. Jedan od napadača poziva na seksualno iživljavanje nad žrtvom – suštinski, poziva na silovanje. U tom kontekstu jedan od napadača na Tviteru poziva na ubistva: ,,Kad ih počnete likvidirati ostavite bar jednog lopova za mene, želim i ja da povučem okidač, i to ću učiniti bez trunke kajanja“.

Sama funkcionerka SNS je i pre nekoliko dana bila žrtva video spota organizacije „Ključ promena“, koji aludira na političku egzekuciju predsednika Srbije, ali i predsednice opštine Savski venac – u spotu se pojavljuju lica koja nose maske sa njihovim likovima. U spotu se sugestivno čuju pucnji iz vatrenog oružja.

Ključnu stvar nije rekao niko. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije stoji osam godišnjih izveštaja o imovini žrtve. Ni u jednom nema ni tragova imovine koja je prikazana na lažnom letku. Žrtva ima automobil Hondu Sivik iz 2013. – auto star 5 godina, koji vredi manje od 10.000 evra.

Žrtva je vlasnica i šestine dva voćnjaka (350m2). To je sve. Agencija redovno proverava tačnost podataka i da ima netačnosti Agencija bi reagovala. Nemoguće je tokom osam godina sakriti od Agencije nekretnine i ušteđevinu vredne 3,5 miliona evra! Ovde imamo jednostavan i lako proveriv dokaz da su optužbe na račun žrtve – lažne.

NEKULTURA PODSMEHA I PONIŽAVANjA
U svojim tekstovima sam više puta ukazivao na to da su funkcioneri SNS izloženi organizovanoj satanizaciji u medijima, nekulturi podsmeha i ponižavanja. Izloženi su negativnim stereotipima, predrasudama, diskreditaciji. Žrtve su licemerja, dvostrukih standarda, nedoslednosti i specifičnog vida rasizma.

Oni koji demonizuju SNS – deo opozicije, medija i NVO, pod kontrolom zapadnih krugova, pored mržnje, pokazuju neviđeno i primitivno licemerje i nedoslednost. Upozoravao sam da funkcioneri SNS bivaju odstreljeni u medijima, jedan po jedan. Najčešće bez ikakvih reakcija civilnog društva – vladinih ili NVO. To važi i u ovom slučaju.

U zaštitu ove žene nije ustala nijedna organizacija civilnog sektora – vladina ili nevladina. Proverio sam na odgovarajućim sajtovima – nije se oglasila niti Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, niti Zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost, niti predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

U zaštitu žrtve su stali samo „Pink“,„Informer“, Dragan Vučićević i Savet žena Pokreta socijalista. Da je žrtva pripadnica opozicije, Druge Srbije ili neke NVO pod patronatom Zapada, napadači bi već bili procesuirani, a u odbranu žrtve stali bi zapadni ambasadori, ceo civilni sektor, institucije i mnogo više medija.

Da li će neko od Đilasovih klevetnika odgovarati za iznete bestijalnosti? Neće, naravno. Da li će se Đilas izviniti za bestijalnosti koje iznosi njegov kandidat za odbornika? Neće, naravno. Da li će društvo zaštititi integritet i samo biće jedne žene? Ili će žrtva platiti cenu toga što je funkcioner jedne stranke na koju je otvoren bestijalan lov?

Mnogo puta do sada putem društvenih mreža su upućene ubilačke poruke na račun funkcionera SNS. Broj ludaka se umnožava. Uskoro će neki bolesnik da pređe sa reči na dela. Da li ćemo onda liti krokodilske suze nad žrtvom?

 


Autor je politički analitičar i kandidat SNS za gradskog odbornika