Katalonski zvaničnici odbili da dočekaju kralja

Katalonski zvaničnici bojkotovali doček španskog kralja Filipa VI

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau i predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent, odbili su u nedelju da dočekaju kralja Filipa VI na prijemu priređenom u njegovu čast, preneli su španski mediji.

Kralj je doputovao u Barselonu kako bi otvorio tehnološki sajam Vorld Mobajl Kongres, preneli su španski mediji.

Kolau i Torent stigli su na prijem kasnije.

,,Saopštili smo da nećemo da učestvujemo na prijemu kralja, jer je jedna stvar institucionalno primanje, a sasvim druga poslušnost”, rekla je Kolau novinarima.

Prema njenim rečima, uloga kralja nakon 1. oktobra, kada je održan referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, bila je neočekivana jer se on kao šef države nije distancirao od polemike.

Španska vlada nazvala je odluku katalonskih zvaničnika neodgovornom i gestom kojim se unose podele u društvo.

Na prijemu kralj Filipa VI održao je govor za oko 200 zvanica, kojima je poželeo toplu dobrodošlicu ,,u Španiju, Kataloniju i svetski grad Barselonu”.

Kako prenosi španski Pais, Kolau je aplaudirala tim njegovim rečima, dok je Torent ostao uzdržan.

Navodi se i da je to prvi put da je španski kralj posetio Barselonu od prošlog avgusta, kada je učestvovao u skupu organizovanom radi odavanja počasti žrtvama terorističkih napada u Barseloni i Kambrilsu.

Tom prilikom on je morao da izdrži uvrede i zvižduke dela učesnika, koji su taj skup iskoristili kako bi zahtevali nezavisnost te španske pokrajine.

U međuvremenu su objavljeni najnoviji podaci o podršci nezavisnosti Katalonije. Istraživanje Centra za ispitivanje javnog mnjenja katalonske vlade pokazuje da je podrška pala na 40,8 odsto.

 

Izvor Tanjug/RTS, 26. februar 2018.