Зорана Михајловић: Премијерка да објасни шта кочи доношење закона

Потпредседница Владе Србије оценила да жене и мушкарци у Србији ,,нису равноправни у реалности”

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да не види разлог да се на доношење Закона о родној равноправности чека до краја године.

Упитана зашто закон још није донет, Михајловић је новинарима рекла да премијерка треба да одговори на нека питања Влади Србије, а да је ,,Србија спремна за Закон”.

Она је додала да је план Закона да кроз девет година жене постепено долазе на места на којима се одлучује.

Михајловић је рекла да су мушкарци и жене према Уставу Србије равноправни, али да то није тако у реалности.

,,Закон нам треба за ‘обичне’ жене”, рекла је Михајловић новинарима пре конференције “Жене у политици – родно равноправне или не”.

Председник општине Врачар Милан Недељковић рекао је да Закон треба донети што пре и упитао због чега није донет, ако је већ припремљен.

Он је додао да се ни мушкарци ни жене не смеју потцењивати и да их не треба оцењивати према полу, већ према знању.

Михајловић је рекла да су жене у политици у Србији присутније него што је то просек у ЕУ. Она је казала да је у Србији њихова присутност око 34 одсто у парламенту, док је тај проценат у ЕУ око 26 одсто, да Србија има око 10 одсто амбасадорки, а ЕУ око шест одсто.

,,Оно где жена нема, или их је јако мало, су локалне самоуправе. Од око 160 локалних самоуправа у Србији, у само десет су градоначелнице или председнице општина”, рекла је Михајловић.

 

Извор Бета/Н1, 26. фебруар 2018.