Хрватска: Да ли ће усташки симболи стварно бити забрањени?

Хрватска Комисија за суочавање с прошлошћу одлучује о забрани усташких, али и комунистичких симбола

Два дана уочи истека рока за Комисију за суочавање с прошлошћу да премијеру Андреју Пленковићу достави препоруке шта убудуће чинити са усташким и комунистичким симболима, дошло је до раскола тог владиног тела и то због звезде петокраке, пише портал ,,Индекс”.

Седамнаесточлана Комисија састала се јуче, а портал Индекс, позивајући се на своје изворе, пише да ће препорука влади и премијеру Пленовићу бити да се забрани усташки поклич ,,За дом спремни”, осим када је реч о његовом коришћењу у оквиру симбола, односно грба ХОС.

То, наиме, значи да тај усташки поклич не би био уклоњен из званичног грба ХОС-а, што је, иначе, био главни проблем спорне спомен-плоче коју су припадници ХОС-а подигли својим погинулим саборцима у центру Јасеновца, 2016.

Управо захтеви дела хрватске јавности да се та спомен-плоча уклони из Јасеновца због усташког поклича били су повод да премијер Пленковић формира Комисију за суочавање с прошлошћу, која би, како је било замишљено, требало јасно да се одреди према симболима свих тоталитарних режима.

У осталим случајевима, пише Индекс, попут протестних скупова, спортских догађаја, концерата и слично, спорни усташки поклич био би забрањен.

Исти третман имала би и сва обележја фашистичког режима и његових варијанти, од кукастог крста преко симбола попут “SS” или усташког “U”, четничке кокарде до свих израза и симбола који величају те тоталитарне режиме.

РАСКОЛ ЗБОГ ПЕТОКРАКЕ
Позивајуће се на исте изворе, портал пише да је у Комисији дошло до раскола о питању звезде петокраке, при чему је део чланова инсистирао да се комунизам и његови симболи изједначе с фашизмом.

У расправи се чуло да је реч о симболу комунизма, али и антифашизма у Другом светском рату, због чега се уврштава међу тзв. вишезначне симболе.

На страни противника забране петокраке је и пресуда Европског суда за људска права из 2008. коју је један од челника мађарске Радничке странке Атила Вајнаи добио против Мађарске, подсећа Индекс.

Стога се, како се наводи, очекује да би око петокраке могло бити издвојених мишљења чланова Комисије за суочавање с прошлошћу, јер је за део чланова она симбол борбе против фашизма, а за друге и обележје под којим је, како се наводи, ,,спровођена великосрпска агресија”.

Тврди се да ће до 1. марта Комисија ипак постићи консензус.

Иначе, препоруке владине Комисије су више саветодавног карактера и за владу неће бити обавезујуће.

 

Извор Танјуг/РТС, 27. фебруар 2018.