Dačić: Hrvatska vlast relativizuje zločine NDH

Ministar spoljnih poslova Srbije pozvao EU da iskoristi svoj uticaj kako bi Hrvatska ,,počela da se ponaša kako priliči”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovo je optužio hrvatske vlasti da relativizuju zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

On je pozvao međunarodnu zajednicu, a “pre svih visoke zvaničnike EU, da iskoriste svoj uticaj kako bi Hrvatska konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog sveta”.

U pisanoj izjavi Dačić je naveo da je “preporuka hrvatskog Veća za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, da se ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ ponekad može nekažnjeno koristiti nastavak serije akata zvanične hrvatske vlasti, koji su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima su izgrađeni posleratna Evropa i međunarodni poredak”.

On je dodao da tim aktom “Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku” .

“Ovakvo, ‘kompromisno’ rešenje Veća, koje otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, je ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo, već i politički nepodnošljivo u 21. veku”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

 

Izvor Beta/B92, 02. mart 2018.