Јункер: Нисам тражио од Срба да бирају између Русије и ЕУ

Председник Европске комисије истакао да ће Србија постепено морати да усаглашава спољну политику са Бриселом, али да то ,,није краткорочно питање”

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је да током посете Западном Балкану “није тражио од Срба да бирају (између Русије и ЕУ), зато што они морају да имају нормалне односе са Русијом и да имају најбоље могуће односе с Европском унијом”.

“Србија има веома блиске везе са Москвом која је прилично активна у региону”, рекао је Жан Клод Јункер је у интервјуу за Јуроњуз, датом у Софији.

Јуроњуз наводи и да је приликом последње посете Београду “министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио ЕУ да захтевањем од Србије да бира (између Русије и Уније), чини исту грешку као и у Украјини”.

“Не постоји било какво могуће поређење између Србије и Украјине, то је под број један. Под број два, ја сам колегама овде у региону објашњавао да европска изградња није изградња усмерена против других, то је интеграциони процес који се тиче нас. Нисам тражио од Срба да бирају, зато што они морају да имају нормалне односе са Русијом и да имају најбоље могуће односе с Европском унијом”, рекао је Јункер.

Новинарка Јуроњуза упитала је Јункера колико је за државе Западног Балкана “реалистично да уђу у ЕУ, имајући у виду међусобне спорове који већ постоје”.

“Ми не разговарамо о датумима, ми не разговарамо о крају приче, ми разговарамо о процесу. И ја сам се трудио да владе и други у овом региону схвате да сви услови и сви критеријуми за приступање морају да буду испуњени. Они нису испуњени, тако да треба времена”, рекао је председник Европске комисије.

Навео је да је 2025. година као рок до којег треба очекивати улазак Западног Балкана у ЕУ “назначени датум, а не обећање”.

“Морамо да знамо да у старој Европи, у западном делу Европе, али не само тамо, постоји нека врста замора од проширења и ово је очигледно случај када је у питању Србија и Црна Гора. Али они добро раде и ми морамо да им помогнемо”, оценио је Јункер.

На питање да ли Брисел “од Србије тражи да сопствену спољну политику усклади са спољном политиком ЕУ, укључујући санкције против Русије због Крима”, Јункер је рекао да су “сви партнери у региону усаглашени са спољном политиком (ЕУ), али Срби имају другачије позицију зато што не учествују у процесу (спровођења) санкција”.

“Како се буду све више и више приближавали Европској унији, мораће да се усагласе (са њом), али то није краткорочно питање”, истакао је председник Европске комисије.

 

Извор Танјуг/РТС, 04. март 2018.