SPD гласао за ,,велику коалицију“, Меркеловој четврти мандат

Две трећине социјалдемократа гласало за ,,велику коалицију“ са Хришћанско-демократском унијом Немачке

Немачка канцеларка Ангела Меркел честитала је Социјалдемократској (SPD) партији на „јасном резултату“ након што је огромна већина чланства те партије гласала за улазак у коалициону Владу са њеним конзервативцима.
Зелено светло на семафору у близини седишта Социјал-демократске партије (SPD) Немачке у Берлину

„Честитам SPD-у на овом јасном резултату и радујем се наставку заједничке сарадње за добробит наше државе“, поручила је Меркелова на страници њене Хришћанско-демократска унија Немачке (CDU) на Твитеру, преноси Ројтерс.

Како јавља АП, следеће недеље се очекује заседање Бундестага на којем би Меркелова по четврти пут у низу требало да буде изабрана за канцеларку највеће европске економије, пошто је већ 12 година на тој функцији.

Како је пренео Ројтерс, за улазак у велику коалициону Владу са конзервативцима канцеларке Ангеле Меркел гласало је две трећине чланова Социјалдемократске партије (SPD), односно 66 одсто, а технички председник странке Олаф Шолц је изјавио да ће у новој Влади SPD имати шест министара — три жене и три мушкарца.

Такав резултат гласања, навела је агенција, отвара пут за поново покретање „велике коалиције“ која је Немачком владала од 2013. године, чиме ће бити завршена политичка неизвесност која траје већ више од четири месеца.

 

Извор Танјуг/Спутњик, 04. март 2018.