“Балкан и Европа скрећу са правог пута, али нико не зна куда”

Проблеми балканских земаља које су у ЕУ и које тек треба да приступе ЕУ су исти а то су ниске плате и све мања популација

Регион није заборављен, сви знају шта треба да раде да би приступили ЕУ, али нико не зна како ће Унија изгледати 2025. Године.

То су истакли учесници панела “Да ли Европа и Балкан скрећу са правог пута” одржаном синоћ на Копаоник бизнис форуму.

Новинар британског Економиста Тим Џуда каже да је одговор на питање да ли Балкан и Европа скрећу са правог пута одговор – да, те да сматра да стари свет умире, а да нови свет тек треба да се роди, а да нико не зна како ће изгледати.

“На западу имамо жељу да се казне корумпиране елите. Многи су експерти за прошлост, али ко је за будућност”, упитао се Џуда.

Он је нагласио да се ЕУ после Брегзита није распала, да је то систем који је способан да амортизује све ударце.

Проблеми балканских земаља које су у ЕУ и које тек треба да приступе ЕУ, како каже, су исти а то су ниске плате и све мања популација, те је то проблем региона који мора да буде на врху дневног реда свих земаља.

Професор Универзитета у Грацу Флоријан Бибер каже да ЕУ има своје добре и лоше стране, али да је она боља од било које алтернативе.

“Мађарски премијер Виктор Орбан води кампању против ЕУ, али не води кампању изласка из ЕУ. ЕУ је најбоља алтернатива за сада”, нагласио је Бибер.

Професор ФПН Јован Теокаревић каже да идеја ЕУ раније није имала везе са геоплолитиком, али када је реч о проширењу на Западни Балкан има везе са геополитиком.

“Очигледно да заштита граница ЕУ не може да се обави без земаља Западног Балкана. Због тога је унија понудила наду земљама Западног Балкана”, сматра Теокаревић.

Аналитичар Бошко Јакшић указао је да је ЕУ је током серија криза губила на привлачности међу земљама кандидатима.

Он је нагласио да је криза политике избацила у орбиту Вишеградску групу и да су условиле снажан руски утицај.

“Данас је унија на раскрсници, или ће допустити да пројекат кородира или ће ићи у пројекат централизације”, рекао је он. Национализам је за све политичке лидере у региону, како каже, “сигурна кућа” и начин да се замагле скромни резултати.

“То је најефикаснија алатка очувања власти. Национализам има дирекне везе са брзином приближавања ЕУ. Јоханес Хан је лидере Балкана упозиорио да се не играју ватром и да се окрену интеграцијама”, рекао је Јакшић.

Професор Иван Вујачић позвао се на писање једног дипломате у ,,Гардијану” који је рекао да је Други светски рат завршен, а да Први није још потпуно завршен.

“Видимо шта се дешава у Хрватској, овде рехабилитују квислинге у Босни дају имена ОШ оних који су сарађивали са окупатором”, наглашио је он.

 

Извор Танјуг/Б92, 06. март 2018.