EU najavila hitan odgovor na Trampove trgovinske mere

Ukoliko SAD uvedu porez na evropski čelik, EU će odmah preduzeti hitne akcije pred Svetskom trgovinskom organizacijom

Trgovinski šefovi EU bi mogli da uvedu 25-procentne carine na uvoz robe iz SAD, u vrednosti 3,5 milijardi dolara, u znak odmazde za potencijalno uvođenje carina.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je za britanski javni servis Bi-Bi-Si izjavila da se američki džins brend Luis Straus, motori Harli-Dejvidson i američki burbon viski nalaze na listi proizvoda iz SAD koji bi mogli biti oporezovani.

„Razmatramo mogućnosti uvođenja kontramera, što znači da ćemo takođe uvesti poreze ili carine na uvoz iz SAD u Evropsku uniju“, rekla je Malmstrem, a prenosi Raša tudej.

Američka kompanija „Luis Straus“ je saopštila da se oštro protivi bilo kakvim trgovinskim ograničenjima.

„Podržavamo otvorena tržišta i slobodnu trgovinu gde svi igraju po pravilima. Jednostrano uvođenje carina nosi rizik od odmazde i destabilizuje globalnu ekonomiju, zbog čega će na kraju ispaštati američki brendovi, radnici i potrošači“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Ukoliko SAD uvedu porez na evropski čelik, EU će odmah, prema rečima Malmstremove, preduzeti hitne akcije pred Svetskom trgovinskom organizacijom.

Tramp je prošle nedelje objavio da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u