ЕК у извештају тотално ,,оцрнила” Хрватску

Влада Андреја Пленквића је подбацила у скоро свему, закључује Индекс из најновијег извештаја Европске комисије о Хрватској

У оквиру редовног извештаја у ком се анализира стање у свакој од држава чланица, ЕУ оштро критиковала Хрватску и премијера Пленковића, наводи Индекс.хр.

Како наводи тај портал, у извештају који је сачинила Европска комисија на чијем челу је Жан Клод Јункер, Хрватској су посвећене 73 странице на којима није баш много тога лепог написано.

Наиме, бирократе ЕУ су у том извештају “прецизно и немилосрдно, користећи чињенице и егзактне податке, разоткрили политику владе Андреја Пленковића као потпуни промашај”, пише Индекс и наводи да, према мишљењу ЕК, хрватска влада за две године мандата није учинила скоро па ништа како би побољшала стање у Хрватској, него је неке ствари чак и погоршала.

Тако се, пише даље портал, читањем извештаја доживљава “трансфер непријатности” јер се на 73 странице детаљно анализира како Хрватска сваког дана у сваком погледу заостаје за другим чланицама ЕУ.

Влада Андреја Пленквића је подбацила у скоро свему, а речи које се најчешће користе у опису стања у Хрватској су “ограничени напредак” или “нема напретка”, а фраза “ограничени напредатк” се појављује чак 27 пута, пише даље Индекс.

Детаљније, Хрватској се “замера” да, иако има повољну економску климу која омогућава убрзавање реформских потеза, потенцијал те земље остаје недовољан. Затим, наводи се да Хрватска има проблем с радном популацијом која се смањује, ниском искоришћеношћу рада, недовољним растом БДП-а.

Такође, нема реформе јавне управе, здравство је у проблемима, касни законодавство које би утврдило почетак фискалне реформе, пензиона реформа је одложена, наводи још ЕК и наставља с критикама: у Хрватској људи немају једнаке прилике, проблем су нефер радни односи, стопа запослености је ниска у поређењу с другим чланицама Европске уније.

Проблем је, наводи даље Индекс, што је у Хрватској компликовано инвестирати између осталог и због рестриктивне пословне климе. Истовремено, социјална ситуација је “очајна” јер Хрватска има високу стопу сиромаштва и социјалне искључености. Јавна администрација је фрагментирана, испод просека ефикасности у ЕУ, а исходи здравственог и образовног система показују постојање “структурних слабости”.

“ЕК се нарочито обрушила на Пленковићеву владу када је реч о образовању, утврдивши да се резултати које производи хрватски образовни систем стално погоршавају или стагнирају и да је том систему потребна хитна реформа. Хрватска у образовању заостаје за другим чланицама ЕУ”, пише Индекс.

Велики пропуст је и неспровођење антикорупционих закона, па је тај проблем итекако присутан. “Премијер који воли да се приказује као велики Европејац у анализи ЕК испада као неспособна ленчина и политичар без одлучности који државу води у пропаст јер он и његова влада нису у стању да спроведу било коју конкретну реформу како треба и до краја”, закључује Индекс.

 

Извор Индекс/Б92, 08. март 2018.