Амерички радио: Може ли неко спасити европску левицу?

Резултати италијанских избора не покрећу само питање одрживости досадашње унутрашње политике у овој земљи, него и односа унутар ЕУ

Након избора у Италији, на којима су победиле популистичке партије, изгледи европске левице све су слабији, преноси Радио Слободна Европа.

Највећи губитници италијанских избора су, по писању Вашингтон поста, Матео Ренци и Силвио Берлускони, двојица бивших премијера који су водили некадашње доминантне италијанске партије левог центра односно централног политичког блока.

Аутор наводи да је Берлусконија засенио десничарски лидер Матео Салвини, чија би антиимигрантска и антиевропска Лига сада могла да буде већински партнер у било којој потенцијалној десничарској коалицији. Колумниста листа процењује да је сада могуће мноштво пермутација, укључујући и поменуту десничарску коалицију или чак савез популистичких партија.

Шеф берлинске канцеларије Европског савета за спољне послове Јозеф Јанинг оценио је да се Демократска партија Италије придружила редовима европских странака које су претрпеле неколико великих пораза и то у земљама где су некада били политички титани, преноси РСЕ.

“Традиционалне структуре политичког поравнања у Европи се урушавају. Започето је у мањим земљама. Али сада видимо да се то дешава свуда”, рекао је Јенинг подсетивши на примере попут Холандије, Француске, Немачке…

Њујорк тајмс оцењује да је гласање на изборима у Италији било очигледно одбацивање традиционалних странака и националног руководства.

Иако се популистичке партије с најбројним гласачким телом разликују по много чему, обе имају намеру да бојкотују евро и подршку мигрантима и поделе теорије завере око банкара, вакцина и напада на САД 11. септембра, пише лист.

РСЕ додаје недостатак коначног победника или очигледне коалиције најављује дуг процес у формирању највероватније нестабилне владе.

Странка с највише освојених гласова је Покрет пет звезда (М5С) са око 32 одсто гласова.

Окорели либерали, прогресивци, евроскептици те други разочарани гласачи формирани су пре нешто мање од 10 година. Тај политички покрет основао је комичар Бепе Грило, а сада га предводи тридесетедногодишњи пропали студент Луиђи ди Мајо.

Наредна је била десничарска лига (бивша Северна лига) коју је предводио четрдесетчетверогодишњи Матео Салвини.

Обожаватељ Марин Ле Пен, председнице крајње десничарског француског Националног фронта и америчког председника Доналда Трумпа обећао је између осталог “чишћење” Италије од миграната, за њега претеће силе.

Највећи ударац претрпела је ипак Демократска странка, коју је предводио Матео Ренци који је након изборног пораза одлучио да поднесе оставку на место лидера странке.

РСЕ додаје да је јасно да је пред италијанском владом тежак период да задовољи очекивања гласача и да се суочи са стварним економским проблемима у Италији, укључујући највећи јавни дуг у Европској унији и високу незапосленост младих.

Италија сада представља велики изазов за европски пројекат, који је већ погођен гласањем за Брегизит у Британији, ситуацијом у Пољској, Мађарској и другим земљама источне и централне Европе. Обећање о нестабилности и несигурности без сумње се прославља у Кремљу, наводи се и подсећа да су се Покрет пет звезда и Лига противили санкцијама уније за Русију.

Италија вероватно неће напустити Унију или одбацити евро, али влада која није наклоњена нити једном нити другом представља главобољу за Брисел и дубљу интеграцију коју заговарају председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Да ће оваква италијанска политика задати главобоље ЕУ пише и британски Гардијан наводећи да Италију чека период политичке нестабилности након недељног гласања.

Овакав избор гласачког тела покреће питања не само о способности Италије да настави домаће реформе, него и у односима с ЕУ, додаје лист.

 

Извор Бета/Б92, 08. март 2018.