Istorijska promena – Si može da vlada neograničeno

Prethodno je Centralni komitet KPK predložio da “misao Si Đinpinga” bude upisana u Ustav

U Kini je danas usvojen ustavni amandman kojim se ukida ograničenje mandata, a čime će predsedniku Si Đinpingu biti omogućeno da vlada neograničeno.

Za tu, kako je agencija AP navela, istorijsku promenu glasalo je 2.958 delegata, dva su bila protiv, tri uzdržana, dok je jedan glas nevažeći, prenela je agencija AP.

Tom promenom ustava Kine na Svenacionalnom kongresu uklonjena je i poslednja prepreka koja ograničava predsednički mandat na dva uzatastopna.

Predlog je naišao na kritike među liberalnim aktivistima koji promenu vide kao vraćanje na eru Mao Cedunga, čija je politika vladavine jednog čoveka dovela Kinu do gladi, haosa i konačno političke stagnacije.

Ustavnim amandmanom koji je danas odobren u Kini oboren je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Sjaoping kako bi sprečio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, piše AP.

Rezultati glasanja objavljeni su oko 15.50 po lokalnom vremenu na ekranu u sali Svekineskog narodnog kongresa.

“Ustavni amandman je odobren”, saopšteno je u sali nakon čega je usledio aplauz.

Kineska agencija Sinhua prenela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u poslednjih 14 godina.

AP navodi da predsednik Kine Si Đinping nije pokazivao emocije i da je ostao na svom mestu kako bi odslušao izveštaj o radu Kongresa.

Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je da se iz Ustava izbriše stavka prema kojoj predsednik može samo da ima dva uzastopna mandata od pet godina.

Prethodno je Centralni komitet KPK predložio da “misao Si Đinpinga” bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktobru u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 11. mart 2018.

Pratite nas na YouTube-u