Вулин: Изјава НАТО команданта најопаснија од 1999. године

Осудивши изјаву НАТО команданта, министар одбране Александар Вулин је подсетио и да Србија неће ни на који начин угрозити односе са традиционалним пријатељима

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је да је изјава команданта НАТО снага за Европу Куртиса Скапаротија да је српски народ колективна претња за читав Балкан, неодговорна и опасна.

„Од 1999. године није било теже, неодговорније и опасније изјаве него што је изјава генерала Скапаротија. Рећи за читав један народ, рећи за српски народ да је опасност за читав Балкан говори и позива на уједињавање свих против српског народа“, рекао је Вулин, а саопштило Министарство одбране.

Додао је и да су Срби увек „део стабилности у земљи где живе, а никако колективна претња“.

„Веровали смо да су изјаве о колективној одговорности, колективној кривици и коначном решењу заувек прошле, али, на жалост, изгледа да нису“, рекао је Вулин.

Он је истакао да је Србија суверена, слободна и војно неутрална земља која ће сама доносити своје одлуке, која ће сама бирати своје пријатеље.

„Министарство одбране ће наставити да сарађује са Министарством одбране Руске Федерације и на спровођењу војно-техничког споразума који је договорен између врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и врховног команданта оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина и веома смо задовољни како се та сарадња развија и радујемо се њеном наставку и њеном продубљивању“, рекао је Вулин.

Нагласио је и да Србија неће ни на који начин „угрозити односе са традиционалним пријатељима“, нити ће учинити било шта што ће нашкодити њиховим трајним и дугорочним политичким, економским, војним и сваким другим интересима.

„У Србији нема руског утицаја и нема било чијег утицаја против кога се треба борити. Србија је самостална, сама бира своје пријатеље и све наше одлуке ће бити вођене само на тај начин“, рекао је Вулин.

Поновио је да је Руска Федерација пријатељска земља која подржава спољнополитичке приоритете Србије, која се не меша у унутрашње односе, не финансира невладине организације, не подстиче протесте.

„Једноставно, овде нема руског нити било чијег утицаја против кога се треба борити и због кога треба претити Србији. Ми смо слободна, војно неутрална земља и тако ћемо наставити да се понашамо“, рекао је Вулин.

Током сведочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, командант снага НАТО у Европи генерал Куртис Скапароти рекао је да је јачање руског утицаја у Европи највећи проблем и на цивилном и на војном плану, а посебно на западном Балкану, пренели су медији пре три дана.

Он је казао да Русија користи односе с челницима Републике Српске за подривање институција Босне и Херцеговине, као и да покушава да спречи евроатлантски пут појединих земаља у региону.

Скапароти је изразио забринутост да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану, а на питање која је земља највећи проблем одговорио је Србија.

На поновни упит да ли је то Србија или Република Српска, рекао је Србија, као држава, али уопште српска популација на Балкану.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ВОЈСКА ЋЕ ПРИМИТИ 112 ПОДОФИЦИРА
Вулин је изјавио и да је од почетка године у Војску Србије (ВС) примљено 277 нових професионалних војника а да се очекује да ће до краја године ВС примити и 112 подофицира.

„Наша војска се интензивно обучава, наша војска повећава свој борбени састав, како по броју тако и по квалитету оних који су уз нас, у њиховој обучености и спремности да изврше сваки задатак. Ми ћемо и у наредном периоду наставити да побољшавамо квалитет обуке, али не само активних припадника војске, већ ћемо се трудити и да имамо и што већи обухват резервног састава, како би и резерву припремили за савремене изазове и за све оно што очекује сваку војску“, рекао је Вулин.

Како се наводи у саопштењу, Вулин је у пратњи начелника Генералштаба ВС Љубише Диковића и команданта Команде за обуку Ђокице Петровића, посетио полигон „Пескови“, на којем се обучавају полазници Центра за обуку и усавршавање подофицира у оквиру Основног курса за подофицире.

Командант Центра за обуку и усавршавање подофицира мајор Саша Пуач рекао је да је приказано тактичко увежбавање по теми „Вод у нападу, одељење у одбрани“.

Основни курс за подофицире траје од 15 до 17 недеља и чине га обука, стручноспецијалистичка обука и стажирање у јединицама Војске Србије.

По завршетку Основног курса за подофицире, кандидати се производе у чин водника и постављају се на формацијска места у јединицама ВС.

 

Извор Бета/Н1, 12. март 2018.