Gerasimov upozorio Danforda: Zaboravite na raketiranje Damaska

Načelnik generalštava ruskih oružanih snaga lično upozorio američkog kolegu na posledice eventualnog raketnog napada na Damask

Načelnici generalštabova oružanih snaga Rusije i SAD – Valerij Gerasimov i Džozef Danford – telefonski su razgovarali o situaciji u Istočnoj Guti, velikoj oblasti pored Damaska koja je u rukama terorista i pobunjenika.

Do razgovora je došlo na inicijativu ruske strane. Bilo je reči i o situaciji u Siriji u celini, a jedino je saopšteno da su se Gerasimov i Danford dogovorili da „ostanu u kontaktu“.

Do razgovora je došlo nakon što je Gerasimov javno upozorio da se u Siriji sprema velika provokacija protiv vladinih snaga sa upotrebnom hemijskog oružja koju bi Sjedinjene Države iskoristile za raketiranje i bombardovanje delova Damaska u kojima se nalaze institucije sirijske vlade.

Otkrio je: „Na nekoliko mesta u Istočnoj Guti okupljene su žene i deca i starci kojima je namenjeno da izgiravaju žrtve hemijskog napada. Na tim lokacijam su već i pripadnici `belih šlemova` sa aparaturom za snimanje i satelitsko emitovanje. U mestu Aftris pronađena je laboratorija za bojne otrove“.

Što je još važnije, nalenik ruskog Generalštaba je – po prvi put otkako sirijski rat traje – objavio:

„Ministarstvo odbrane Rusije spremno je da preduzme uzvratne mere protiv verovatnog raketnog udara Sjedinjenih Država ako se u opasnosti nađu pripadnici našeg vojničkog kontigenta. Upozoravam da se naši savetnici nalaze u Ministarstvu odbrane Sirije, a pripadnici naše vojne policije i Centra za mirenje sukobeljenih sirijskih strana i na drugim mestima glavnog grada te zemlje“.

Ovo suštinski bila poruka: ne dirajte Damask. Ne treba sumnjati da je Gerasimov tražio razgovor sa Danfordom da bi mu upravo ovo predočio.

Danas se oglasio i šef američke Centralne komande general Džozef Votel koji se pred komitetom Senata za Oružane snage požalio da povećavanje broja ruskih zenitnih raketnih sistema u Siriji dovodi u pitanje sposobnost SAD da dominiraju u vazdušnom prostoru regiona.

,,Prisustvo Rusije u Siriji učinilo je Moskvu stalnim igračem na Bliskom Istoku. Kremlj koristi konflikt u Siriji za testiranje svog najnovijeg naoružanja i primenu novih taktika“.

Botel je imao u vidu i izjavu generala Viktora Bondareva, predsednik komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta za odbranu, da će raketni sistemi S-400 ostati u ruskim vojnim bazama Hmejmim i Tartus i nakon što glavnina Vazdušno-kosmičkih snaga RF napusti tu zemlju.

General Votel je, inače, rekao senatorima da sirijska regularna armija odnosi pobedu u građanskom ratu. Pritom je ukazao da „opozicija“ kontroliše samo deo Itočne Gute i provinciju Idlib.

Senatore je interesovalo: da li je „opozicija“ u stanju da u narednih godinu dana svrgne Asada? Votel je odbio da odgovori na to pitanje, naglasivši samo da Damasku vojno pomažu Moskvai Teheran.

 

Izvor Fakti, 14. mart 2018.