Patrijarh Irinej: RS mora opstati iako je trn u oku mnogih

„RS je danas mnogima trn u oku. Bez RS nema opstanka srpskog naroda“, rekao je Irinej

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu na proslavi Dana Republike Srpske, da je Bosna i Hercegovina prolazna tačka u njihovom političkom razvoju i da je ona mjesto „moranja“, dok je Srbija mjesto njihove želje.

„BiH je za nas mjesto moranja, a ne želje, naša želja je ovdje, naše srce kuca za ovo ovdje“, istakao je Dodik i dodao da ljudi iz RS nisu „bosanski Srbi, već samo Srbi“.

On je dodao da je Republika Srpska „sinonim za slobodu“, kao i Srbija.

„Na kraju prošlog vijeka Srbi su opet morali da se bore za slobodu. Iz te težnje za slobodom nastala je Republika Srpska. Naučili smo da tamo gdje Srbi nemaju države, nemaju ni slobode“, rekao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ima obrise državnosti, da jedina funkcioniše u BiH i da je faktor svih političkih procesa u BiH, ali i regionu.

Dodik je rekao da je RS uvijek zainteresovana za pitanje Kosova i zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se pitanje Kosova ne odvaja od RS i upitao – kako može da se govori o vojsci Kosova, koje nema u dokumentima, a da RS, koja prema Dejtonskom sporazumu ima pravo na vojsku, te snage nema, jer su joj, prema njegovim riječima „nasiljem otete“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija i Republika Srpska nikada nisu imale bolje i jače veze i više zajedničkih projekata.

„Danas smo tamo gde treba da budemo, jaka Srbija i jaka RS… da se pomažemo i da se nađemo jedni drugima, i u dobrim i u teškim vremenima“, rekla je Brnabić i dodala da je Srbija u 2017. uložila 5,5 miliona evra u projekte u opštinama u BiH u kojima žive Srbi, a 2015. uložila pet miliona evra u Srebrenicu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da su Srbi uvijek bili državotvorni narod, da u BiH čine konstitutivan narod, a da su vjerske, nacionalne i kulturne slobode garantovane svim narodima u RS, pa je tom entitetu BiH poželio napretka u svemu dobrom, slogu, bratsku i hrišćansku ljubav.

„RS je danas mnogima trn u oku. Bez RS nema opstanka srpskog naroda“, rekao je Irinej.

Direktor Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da Srbi samo jedinstveni mogu odbraniti i sačuvati slobodu, identitet, srpski jezik i „vjeru pravoslavnu“.

„Sloboda i RS imaju isto značenje“, rekao je Cicović.

Prijemu su prisustvovali i predsednici parlamenta Srbije i RS, Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, ministri u vladama RS i Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Himne RS i Srbije izvedene su uz pratnju gudačkog sastava Banjalučke filharmonije. Pored toga izvedene su i numere „Republiko Srpska, Gospod nek te čuva“, „Pukni zoro“ i „Ovo je Srbija“.

 

Izvor Beta/Sve o Srpskoj, 16. mart 2018.

Pratite nas na YouTube-u