Evo šta Srbija može da očekuje od novog Putinovog mandata

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin naveo je natalitet, infrastrukturu, odbranu i drugo kao oblasti buduće saradnje sa Srbijom

Ruski ambasador je, gostujući u specijalnoj izbornoj emisiji „Sputnjik intervju“, naveo i šta bi, po njegovom mišljenju, mogle biti ključne oblasti daljeg razvoja srpsko-ruske saradnje, ali i objasnio zašto su građani Rusije ogromnom većinom podržali reizbor Putina.

„Glavna stvar zbog koje narod glasa za Putina je ono što je urađeno i pored svih poteškoća koje su pratile naš život u poslednje vreme: to je stabilnost, razvoj i činjenica da su ljudi su počeli da žive bolje. Sada moramo da pojačamo razvoj a Putin je predložio program u deset tačaka o kome se u Rusiji uveliko razgovara“, naveo je Čepurin u emisiji, čiji su gosti bili i glavna urednica srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić i politički analitičar Dragomir Anđelković.

Prema rečima ambasadora, u maju će biti proglašen Putinov šestogodišnji program koji će se nadalje realizovati, pri čemu je mnogo stvari iz tog programa vrlo blisko srpskim problemima jer imamo blisku istoriju i slične probleme.

Čepurin je kao primer naveo očuvanje naroda.

„Treba značajno povećati natalitet i životni vek. Zato je postavljen zadatak da se produži životni vek do 80 godina kao što je u Zapadnoj Evropi. Umnogome će biti iskorišćena namenska industrija, gde je u poslednje vreme uloženo pedeset milijardi evra. Ona je revitalizovana, ali taj programa će se završiti za dve-tri godine i onda bi namenska industrija trebalo da bude konvertovana, a to se može učiniti putem proizvodnje civilnih proizvoda, npr. medicinske tehnike“, precizira ruski ambasador.

Činjenica je, dodaje, da za stimulisanje rađanja dece nije potreban samo novac, već i vrtići, škole… Podjednako je važno stambeno pitanje, navodi Čepurin uz podatak da se sada u Rusiji više nego ikad grade stanovi — kupuje se tri miliona stanova godišnje, a postavljen je zadatak da se do 2024. izađe na nivo od pet miliona stanova godišnje. Treće je, ukazuje ambasador, efikasnost rada: postavljen je zadatak da se za šest godina ona poveća jedan i po put, a to podrazumeva digitalizaciju i nove tehnološke proizvode poput aviona, helikoptera, energetike.

„Kada je Srbija u pitanju, velika sfera za ulaganje je infrastruktura, gde će narednih godina biti uložen veliki novac, a to su putevi, hoteli. Srbi grade dosta hotela i i imaju veoma dobar ugled, tako da uz takvu količinu novca mogu puno toga da iskoriste. Još jedan primer je IT tehnologija, gde imamo zajedno sklonost, jer recimo u Silicijumskoj dolini skoro svaki treći zaposleni je iz naših naroda i u toj oblasti možemo da ostvarimo skok“, kaže Čepurin.

On naglašava da kompanija Jandeks pokazuje interesovanje za takvu saradnju, ocenjujući da bi o tom pitanju mogli nešto zajedno da uradimo. Takođe možemo da sarađujemo u medicini i nuklearnoj energetici, dodaje ambasador, koji smatra da šansu za to nudi Institut „Vinča“, gde ima dobrih stručnjaka.

„Na primer, u sferi farmaceutske industrije Srbi bi mogli da rade ne samo za Srbiju nego i za region, jer farmaceutski preparati koji su proizvedeni uz korišćenje nuklearne tehnologije imaju kratak vek trajanja i ne možete da ih uvezete iz inostranstva, nego samo iz regiona i tu bi Srbija mogla da odigra važnu ulogu. A naučnici iz Vinče imaju odlične odnose sa naučnicima iz našeg nuklearnog instituta Dubna, i to treba pomoći jer dok postoje naučnici, moguća je saradnja u ovim privrednim granama, a i oni koji su otišli mogu da se vrate“, smatra Čepurin.

Kao perspektivne oblasti ambasador Rusije izdvaja i vojnotehničku saradnju, saradnju u sferi poljoprivrede i turizma, gde, kako kaže, treba napraviti pametne turističke programa i onda će doći dvostruko-trostruko više turista u Srbiju.

„Činjenica da je Putin ponovo izabran za predsednika Rusije je pozitivan signal i poruka za Srbiju jer on poznaje Srbiju, dobro poznaje srpsko rukovodstvo, on nije novi čovek od kog ne znate šta da očekujete i veoma se pozitivno odnosi prema Srbiji. Sa moje tačke gledišta, to je pozitivan znak za razvoj naše saradnje u svim sferama, i u političkoj, i vojnotehničkoj, i ekonomskoj“, ocenjuje Čepurin.

Što se tiče podrške Rusije Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, ambasador ističe da na Zapadu kažu da je rezolucija 1244 zastarela, ali da drugi dokument ne postoji.

„Postoji samo rezolucija 1244, koju niko nije ukidao i mi moramo da je se pridržavamo. Na primer, natovske snage koje se nalaze na Kosovu moraju da podnose izveštaj Ujedinjenim nacijama zato što se tamo nalaze u skladu sa rezolucijom UN, odatle i baza Bondstil na srpskoj teritoriji. Kad je reč o oružanim snagama Kosova, koje uopšte nisu predviđene u UN i međunarodnim sporazumima i da još NATO snage pomažu da se te snage formiraju, to je apsolutni nonsens. Postoji rezolucija 1244, postoje UN i UN treba da sprovedu istragu o tome kako struktura koja je predviđena mandatom UN kršeći međunarodne propise i rezoluciju kojom je uspostavljena pomaže stvaranje nelegalnih oružanih snaga Kosova“, zaključio je ruski ambasador.

 

Autor Tanja Trikić

 

Izvor Sputnjik, 19. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u