Бачена два сузавца у Скупштини Косова; БИА знала? / ВИДЕО

Посланици Самоопредељења поново спречили одлуку о демаркацији

У пуну салу Скупштине Косова два пута бачен сузавац. Бацили га посланици Самоопредељења у тренутку кад је сала била пуна због гласања о демаркацији.

Један сузавац је бачен ка месту на коме седе премијер и чланови Владе, а скупштинска сала је пуна дима.

Посланици Самоопредељења активирали су сузавац најпре у тренутку када је у салу ушао посланик Српске листе Адем Хоџај, чиме су били обезбеђени услови за изгласавање закона о демаркацији граничне линије између Косова и Црне Горе.

Према првим информацијама, сузавац је бачен из дела сале у коме седи лидер Самооопредељења Аљбин Курти, док се на снимцима види да су то урадили посланици Фиторе Пацоли, Џелал Свечла и Исмаил Куртеши.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи одредио је паузу, а кад су посланици поново ушли у салу да гласају, сузавац је поново бачен.

Бивши посланик Демократског савеза Косова Бардиљ Мета саопштио је данас да је српска Безбедносно-информативна агенција била обавештена да ће у парламенту током гласања о демаркацији бити бачен сузавац и да је обелоданила то сазнање.

„БИА је пре три четири дана објавила да има више него поуздане информације да ће на седници парламента бити бачен сузавац“, написао је Мета на Фејсбуку. Приштински медији су пренели да је БИА из поузданих извора имала информације да ће приликом гласања о демаркацији посланици Самоопредељења користити сузавац.

Портал Gazetaexpress.com објавио је јуче информацију да су претходних дана посланици Самоопредељења у скупштинско здање унели сузавац и да постоји реална могућност да он буде употребљен.

Ту информацију је као нетачну спекулацију одбацила посланица Самоопредељења Аљбуљена Хаџиу.

Посланици свих политичких странака заступљених у косовском парламенту осудили су коришћење сузавца за остваривање политичких циљева, док је посланица Самоопредељења Аљбуљена Аљију рекла да неће дозволити да се демаркација ратификује.

Подсетимо, на дневном реду седнице је гласање о ратификацији споразума о демаркацији граничне линије са Црном Гором. Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави осудио је данашње активирање сузавца у косовском парламенту, поручивши да насиље као политички инструмент нема места на Косову.

Делави је на Твитеру затражио поновно окупљање посланика и гласање за демаркацију.

Током паузе, након што је седница парламента прекинута због сузавца који су активирали посланици опозиционог Самоопредељења, Делави и шефица Канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова поново су се састали са председником скупштине Кадријем Весељијем.

У тренутку док је пролазила скупштинским холом, Апостолова је на тренутак застала и поразговарала са лидером Самоопредељења Аљбином Куртијем. Није, међуитм, познато о чему су они разговарали, као ни о чему су она и амерички амбашадор разговарали са Весељијем.

Весељи се рано јутрос састао са амбасадорима земаља Квинте и Апостоловом, које је уверавао да ће “драма” са Споразумом о демаркацији данас бити окончана.

За изгласавање закона потребно је да гласа најмање 80 од 120 посланика Скупштине Косова.

Расправа у Скупштини Косова ноћас је окончана око један сат после поноћи.

Седници присуствује 95 посланика, а међу њима, како су најавили, нису посланици Српске листе, који учествују у Влади Косова.

Шеф посланичке групе Демократског савеза Косова Авдулах Хоти затражио је промену редоследа тачака у члану 3 предлога закона, што је премијер Рамуш Харадинај прихватио и одлучено је да Комисија за међународне односе размотри и одлучи о предлогу ДСК.

После тога Скупштина ће се изјаснити о предлогу закона и гласати за закон у целини.

 

Извор Бета/Танјуг/Б92, 21. март 2018.